Το διαδίκτυο απαγορευμένο για ανηλίκους !!!

Χθες 21φωστήρες,  μετά από πρωτοβουλία του συνηγόρου του παιδιού συναντήθηκαν με σκοπό να σώσουν τα παιδιά από το καταραμένο διαδίκτυο.

Στην αρχή σκέφθηκαν να απαγορεύσουν στα παιδιά την πρόσβαση στα ίντερνετ καφέ. Όμως ο κύριος Μόσχος –  συνήγορος των πιτσιρικάδων, αντιτάχθηκε σε αυτή την απόφαση – καλά να είναι ο άνθρωπος.

Μετά από τσακωμούς και αντιδικίες οι 21 συμφώνησαν τα 6 μέτρα που κατά την γνώμη τους θα φέρουν τα παιδιά στον σωστό δρόμο.

1. Να καθιερωθεί υποχρεωτικά και να ζητείται η έγγραφη-έγκριση των γονιών για τα παιδιά που πηγαίνουν σε Ιντερνετ καφέ και είναι κάτω των 14 ετών.

– Στην περίπτωση που οι γονείς δεν θα υπογράψουν, τα παιδιά θα μπορούν να κατεβάζουν τσόντες μόνο μέσα από το κινητό τους ενώ θα έχουν δωρεάν συνδρομή στο περιοδικό FREE του ΔΟΛ από το οποίο θα μπορούν να ενημερώνονται για το πως θα κάνουν παρτούζα την ώρα του σχολικού διαλείμματος ή πως θα ρίξουν ένα παντρεμένο στο κρεβάτι.

2. Να απαγορεύεται η επίσκεψη παιδιών κάτω των 16 ετών σε Ιντερνετ καφέ μετά τα μεσάνυχτα.

-Τα 16 χρονα θα πρέπει τα μεσάνυχτα να βρίσκονται όλα στο VENUE και μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες θα μπορούν να επιλέξουν τα after club ή τα ιντερνετ καφέ.
3. Να καθιερωθεί σύστημα χρονοχρέωσης για ανηλίκους, που θα καθορίζει μέγιστο χρόνο χρήσης υπηρεσιών Ιντερνετ την ημέρα.

-Το μέτρο θα εφαρμοσθεί σε συνεργασία με την ιντερπολ η οποία θα αναλάβει την υποχρέωση να παρακολουθεί όλα τα ανήλικα που θα βγαίνουν από τα ιντερνετ καφέ, μέχρι να πάνε σπίτι τους ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα μετακόμισης σε διπλανά μαγαζιά όταν τελειώσουν οι ώρες τους. Οι παραβάτες θα συλλαμβάνονται από ειδικές μονάδες των ΕΚΑΜ και θα πηγαίνουν αυτόφωρο μαζί με τα πρεζόνια της ομόνοιας. Στην περίπτωση δε που συλληφθούν για δεύτερη φορά θα  μαστιγώνονται στο σύνταγμα για παραδειγματισμό και μετά ξυρισμένοι και αλυσοδεμένοι θα περιφέρονται στην Συγγρού και θα βγαίνουν στις ειδήσεις του  ALTER  για να δώσουν εξηγήσεις στον ελληνικό λαό.
4. Να θεσμοθετηθεί ειδική διαδικασία που θα ελέγχει αν τηρείται η νομιμότητα στα καταστήματα Ιντερνετ καφέ.

-Η απόφαση θα εφαρμοστεί από υπαλλήλους της πολεοδομίας και την εφορίας που επί σειρά ετών έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στην εφαρμογή των νόμων. Αν αυτοί δεν είναι αρκετοί θα χρησιμοποιηθούν καλόγεροι από την μονή Βατοπεδίου που έχουν και ελικόπτερα άρα μπορούν να εποπτεύσουν τα καφέ από αέρος.
5. Να καθιερωθούν κριτήρια και να πιστοποιηθούν τα καταστήματα που θα είναι φιλικά στα παιδιά και θα διαθέτουν φίλτρα, θα απαγορεύουν το κάπνισμα, θα αυτοδεσμεύονται μέσω κώδικα δεοντολογίας και θα υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένος ενήλικος που θα επιβλέπει τους ανήλικους.

-Ο εκπαιδευμένος ενήλικας θα πρέπει να έχει υποστεί ευνουχισμό αν είναι άντρας και στείρωση αν είναι γυναίκα ώστε να μπορεί να απερίσκεπτος/η να προστατέψει τα παιδιά. Σε μεγάλα ιντερνέτ καφέ θα περιφέρονται εκπαιδευμένα σκυλιά που θα μυρίζουν τους νεαρούς παράνομους ανακαλύπτοντας τα USB stick και τα cd με τα οποία ως γνωστό μεταφέρουν παράνομα δεδομένα από καφέ σε καφέ….


6. Να υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ ιδιαίτερα για τα μέτρα που θα παρθούν.

– Τα σποτ θα πρέπει να παίζουν κατά τις μεσημεριανές ώρες γιατί το βράδυ τα παιδιά μας κοιμούνται νωρίς και δεν βλέπουν τηλεόραση. Στην ενημέρωση θα συμβάλουν γνωστοί πολιτικοί της βουλής μας που όπως είναι γνωστό με την ακεραιότητα και τον χαρακτήρα τους εμπνέουν την νεολαία.

σημ: Τα παραπάνω μου θυμίζουν την απαγόρευση που υπήρχε στην εποχή μου  (πρίν 15 χρόνια) για είσοδο των ανηλίκων 17ρηδων στα μπιλιαρδάδικα. Ομολογώ ότι αν και δεν τρελαινόμουν για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (άλλωστε ήμουν από τους τυχερούς με υπολογιστή στο σπίτι και δεν μου έλλειπαν οι συγκινήσεις τύπου πακ-μαν) η ηδονή της παρανομίας ήταν τόσο έντονη που σπαταλούσα με ευχαρίστηση το χαρτζιλίκι μου στα βρώμικα καταγώγια προπομπούς των σημερινών ιντερνετ καφέ.

Ήταν ηλίθιο το μέτρο τότε αλλά ακόμη πιο ηλίθια και τριτοκοσμικά είναι και όσα οι χαρτογιακάδες αποφάσισαν χθες.

Οι «άρχοντές μας» αντιμετωπίζουν το διαδίκτυο με υποκρισία, ανευθυνότητα και ασχετοσύνη.

Ειλικρινά ελπίζω ότι απλά είναι βλάκες και δεν προσπαθούν για δικό τους προσωπικό όφελος να απομακρύνουν τους νέους ανθρώπους από την εκπληκτικό κόσμο του ιντερνετ.

Δεν διαφωνώ ότι υπάρχουν κίνδυνοι και παγίδες αλλά με το ίδιο σκεπτικό ας κόψουμε το ηλεκτρικό ρεύμα από τα σπίτια μας, διότι είναι πιθανός ο θάνατος από ηλεκτροπληξία…

Advertisements

 1. gazakas

  Λυπάμαι, αλλά μάλλον στο συγκεκριμένο κείμενο προδίδεις -λόγω υπερβάλλοντος ζήλου απ’ ό,τι φαίνεται- το motto του ιστολογίου σου. Αδυνατώ να δω πώς αποτελούν απαγόρευση της πρόσβασης των ανηλίκων στο διαδίκτυο μια σειρά από μέτρα -δίκαια ή όχι, θα το σχολιάσω παρακάτω- που σχετίζονται με τον τρόπο που θα χρησιμοποιούν τα νετ καφέ οι ανήλικοι. Για να ισχύει ο τίτλος του ποστ θα έπρεπε να επρόκειτο π.χ. να βγει ένας νόμος που θα απέδιδε ποινικές ευθύνες στους ενηλίκους που επιτρέπουν σε ανήλικους να σερφάρουν εν γένει και κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο.

  Στα συγκεκριμένα μέτρα τώρα, αναρωτιέμαι αν έχεις την ίδια γνώμη για την απαγορεύση του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ, της παρακολούθησης rated ταινιών ή άλλου xxx υλικού, του τζόγου κ.α. εκ μέρους των ανηλίκων ή μόνο η θέσπιση κανόνων για τη χρήση των υπηρεσιών που παρέχουν τα νετ καφέ στους ανηλίκους σε ενοχλεί.
  Το ότι κάτι μπορεί να συμβεί έστω και παράνομα ή να καταστεί ακόμα πιο ελκυστικό όντας απαγορευμένο δε σημαίνει αυτόματα ότι η κοινωνία και η πολιτεία δεν θα πρέπει να παίρνουν μέτρα για την προστασία των ανηλίκων. Δε μιλάμε για το τι μπορεί να κάνει ένα παιδί κρυφά ή στο παιδικό του δωμάτιο, αλλά για το τι συμβαίνει σε μια επιχείρηση, που είναι ταυτόχρονα και ένας δημόσιος χώρος. Επίσης, πρέπει να σημειώσω ότι όταν μιλάμε για παιδιά και νετ καφέ, περισσότερο στα (δια-)δικτυακά παιχνίδια αναφερόμαστε και λιγότερο -δυστυχώς- στην καθαυτό χρήση του διαδικτύου.
  Τα μέτρα που προτείνονται -με εξαίρεση το έκτο, που μοιάζει παρμένο από σχολική έκθεση- μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται και θα περίμενα έναν πιο υπεύθυνο σχολιασμό που θα πρόσφερε τροποποιήσεις προς το καλύτερο…

 2. Αγαπητέ gazakia,
  Δεν έχεις άδικο που γκρινιάζεις για τις απόψεις μου και ομολογώ πως είμαι ειρωνικός χωρίς να κάνω προτάσεις.

  Όμως είμαι πάρα πολύ θυμωμένος με τους χαρτογιακάδες που ξύπνησαν ένα πρωί και παίρνουν μέτρα υποκριτικά, αναποτελεσματικά και ίσως επικίνδυνα.

  Είναι οι ίδιοι (ή σχεδόν οι ίδιοι) άνθρωποι που πριν από μερικά χρόνια αποφάσισαν να εξομοιώσουν τα ιντερνετ καφέ με τους κουλοχέρηδες κάνοντάς μας ρεζίλι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.
  Την ίδια περίοδο που παγκοσμίως γίνονται προσπάθειες το διαδίκτυο να φτάσει σε όλους τους ανθρώπους από την παιδική ηλικία, την ίδια στιγμή που έχει γίνει πια συνείδηση πως το ιντερνετ είναι ίσως η τελευταία μας ευκαιρία για «ίσες ευκαιρίες στην μόρφωση και την επικοινωνία», την ίδια στιγμή που θα έπρεπε να είχαμε δωρεάν διαδίκτυο στα σπίτια μας και δωρεάν υπολογιστές σε όσα παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν, εμείς αποφασίζουμε πως το να ξημεροβραδιάζεται το παιδί σε ένα ιντερνετ καφέ είναι πιο επικίνδυνο από το να κυκλοφορεί έξω στα καφέ, τα μπαράκια και τα σκυλάδικα.

  Δεν έχω αντίρρηση καμία για την προστασία των παιδιών είτε από τις καταχρήσεις που έχουν σχέση με τους υπολογιστές είτε από τις ιστοσελίδες βλαπτικού περιεχομένου.

  Όμως σε κάθε περίπτωση η απαγόρευση με τέτοιο τρόπο, δημιουργεί ένα μύθο που ιντριγκάρει την παιδική περιέργεια και δημιουργεί το αντίθετο αποτέλεσμα.

  Επαναλαμβάνω την εμπειρία από από τα μπιλιαρδάδικα.
  Ήταν αστεία και μόνο ένα κύκλωμα μίζας συντήρησε. Οι αστυνομικοί τα πέρνανε, οι μαγαζάτορες τα δίνανε και εμείς οι πιτσιρικάδες θεωρούσαμε ότι το να παίζουμε φλίπερ μας έκανε άντρες.

  Αν θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν ας εκπαιδεύσουν τα παιδιά από μικρά με σωστές παιδαγωγικές μεθόδους για τις δυνατότητες και αδυναμίες του ινερνετ.

  Ας βάλουν μέτρα τα οποία μπορούν πραγματικά να εφαρμόσουν και όχι μέτρα που απλά δημιουργούν εντυπώσεις. Αναρωτιέμαι γιατί το κάπνισμα θα απαγορεύεται μόνο στα ιντερνετ καφέ και όχι σε όλους τους δημόσιους χώρους. Αναρωτιέμαι τι σημαίνει η εμπλοκή εκπαιδευμένων ενηλίκων όταν ακόμη και οι δάσκαλοι στα σχολειά δεν έχουν παιδαγωγικές ικανότητες ή γνώσεις σχετικές με το διαδίκτυο.

  Τα ιντερνετ καφέ έχουν τους μικρότερους κινδύνους από όλες τις μορφές διασκέδασης των παιδιών. Με λίγη προσπάθεια θα μπορούσαν να είναι ένας εκπληκτικός χώρος δημιουργίας, εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης.

  Αν θέλει το κράτος ας δημιουργήσει το ίδιο τέτοιους τόπους πολιτισμού και τεχνολογίας ή έστω ας δώσει κίνητρα σε φορείς και ιδιώτες να δημιουργήσουν κέντρα νεολαίας και να προσελκύσει τα παιδιά που διψούν για τέτοια μορφή διασκέδασης.

  Μέχρι τότε όμως ας σταματήσουν τους φαρισαϊσμούς και ας ασχοληθούν με μεγαλύτερα προβλήματα που είναι μπροστά τους και κάνουν πως δεν τα βλέπουν.

 3. Μεγαλο θεμα ανοιξες εδω .. 8α επανελθω αυριο για σχολια..
  θελω χωρο!
  καληνυχτα νυσταγμενη PPpp

 4. Διαβαζοντας το αρθρο σου εμεινα με δυο αποριες μου δημιουργηθηκε..
  Αυτα τα12 χρονα και τα δεκαπενταχρονα δεν εχουν γονεις?
  Υπολογιστη δεν εχουν στο σπιτι τους?

  Μαθηματα και αλλες εξοσχολικες δραστηριοτητες οπως πχ αθλητικα, μουσικη, ζωγραφικες, χορο κτλ δεν εχουν να απασχοληθουν καπως κατα τον ελευθερο χρονο τους?
  Αγαπητε μου φιλε, Παραφωνε , σαφως το ιντερνετ κρυβει ρναν εκπληκτικο κοσμο γνωσης αααλλα και απειρες παγιδες …
  Ξερεις κι εσυ οπως ξερω κι εγω οτι τα νετ καφε ειναι μεσα στη καπνα, οτι η μονη λεξη που ακουγεται γυρω ειναι μαμακια- μαμακιες κτλ και κυριως ολοι γνωριζουμε οτι κανενας δεν ελεγχει τα σαιτς στα οποια μπαινουν τα παιδια αυτα.
  Και επειδη πιστευω ακραδαντα πως ο μονος τροπος για να ελεγξεις ενα παιδι δεν ειναι η αστυνομευση αλλα η πειθω, γνωμη μου, πρωτα απο ολα, ειναι να εκπαιδευσουμε , τα παιδια της δυσκολης αυτης ηλικιας στο πως και τι να προσεχουν στο ιντερνετ…ουτως ωστε να μπορεσουν να απολαυσουν οτι καλο τους προσφερει χωρις κινδυνο!!!!
  Αν ειχα παιδι αυτης της ηλικιας θα εκανα οτι ειναι δυνατον για να εχει υπολογιστη στο σπιτι….ελεγχομενο και στο ποσες ωρες θα ειναι ονλαιν και το που θα τριγυρναει … ΄-)
  Κι αυτο γιατι εχω την αποψη οτι τα ιντερνετ καφέ Δεν έχουν τους μικρότερους κινδύνους από όλες τις μορφές διασκέδασης των παιδιών!

  Συμφωνω ομως μαζι σου οτι το ιντερνετ 8α μπορουσε , με λίγη προσπάθεια να ειναι ένας εκπληκτικός χώρος δημιουργίας, εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης.
  Κι αυτο μπορει να οργανωθει απο σχολεια ή απο Δημους, που σημερα ολα εχουν υπολογιστες, σε απογευματινες ωρες οπου καποιοι καθηγητες πληροφορικης θα συμμετειχαν στην εκπαιδευση και απασχοληση των παιδιων. Κι αυτο ηδη γινεται σε καποια σχολεια και Δημους.
  Μηπως να διαδωθει σε ολα τα σχολεια και τους Δημους?
  Εστω και με καποια μηνιαια συνδρομη! Η επιδοτηση απο τους συλλογους γοενων και κηδεμονων!

  ΚΑπου μιλας για εμπλοκή εκπαιδευμένων ενηλίκων όταν ακόμη και οι δάσκαλοι στα σχολειά δεν έχουν παιδαγωγικές ικανότητες ή γνώσεις σχετικές με το διαδίκτυο.
  Κι εδω 8α διαφωνησω μαζι σου!
  Προσωπικα γνωριζω εκπαιδευτικους ( τουλαχιστον4 ατομα) με ειδικοτητες ασχετες με πληροφορικη, που ασχολουνται πολυ με το διαδικτιο, εχουν γνωσεις πανω σε αυτο και μαλιστα τις γνωσεις αυτες τις εχουν αποκτησει παρακολουθωντας ειδικα σεμιναρια του υπουργειου παιδειας.
  ( σημειωτεον οτι για την πρωτη ενοτητα η αποκτηση τιτλου μετα τη ληξη του σεμιναριου συνοδευοταν και με καποιο bonus.. ενω δεν ισχυε το ιδιο και μετα τη ληψη του πιστοποητικου οτι επιτυχως περασαν τις εξετασεις του δευτερου κυκλου! Με αποτελεσμα να μην συνεχισουν την περεταιρω επιμορφωση τους!)
  Το θεμα λοιπον ειναι το κρατος να δωσει κινητρα συμμετοχης σε πολλους περισσοτερους εκπαιδευτικους να συμμετεχουν σε αυτα τα σεμιναρια και στη συνεχεια να δημιουργηθουν κεντρα νεολαιας ή οπως αλλοιως θες πες τα στα οποια να προσελκυσουν τα παιδια που τωρα συχναζουν στα ιντερνετ καφε και σπαταλανε τις ωρες τους.. σε ενα περιβαλλον που καθε αλλο παρα ιδανικο ειναι .

 5. Λιακάδα μου σε ευχαριστώ για το σχόλιο, νομίζω ότι συμφωνώ σε όλα σου τα επιχειρήματα και βέβαια με τις 2 ερωτήσεις που είναι και δική μου απορία.

  Νομίζω ότι το κράτος ή τέλος πάντων όσοι φορείς εκπροσωπήθηκαν στην επιτροπή των σοφών και βγάλανε την συγκεκριμένη πρόταση προσπαθούν σπασμωδικά να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για ένα θέμα που ίσως κατά την γνώμη μου δεν καταλαβαίνουν καν.

  Είναι προφανές ότι το ιντερνετ κρύβει παγίδες, όμως το μαστίγιο και η αστυνόμευση δεν σε καμία περίπτωση λύση, ενώ λόγω της επαναστατική φύσης των ηλικιών στις οποίες αναφερόμαστε είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει με τα αντίθετα αποτελέσματα.

  Είναι να σαν θέλουμε να πετύχουμε σεξουαλική ωριμότητα και αντί για μεθόδους διαπαιδαγώγησης να επιβάλουμε την αποχή με μέτρα αστυνόμευσης….

 6. Τώρα μίλησες με τις σωστές λέξεις!
  » βγάλανε την συγκεκριμένη πρόταση προσπαθούν σπασμωδικά να δείξουν ότι ενδιαφέρονται»!!!!
  να δείξουν όχι πως πραγματικα ενδιαφέρονται!!
  Τι προτάσεις λοιπόν να έχουν?
  Και να σου πω κατι? για να τους νοιάζει αν καταλαβαίνει ο μέσος Ελληνας την ανικανότητα ή την αδιαφορία τους?
  Αφού πάει σαν πρόβατο και τους ξαναψηφίζει!
  Αει να δούμε ποιος 8α μας βγει και πρόεδρος στη Μεγάλη Πατρίδα! Ποια Πολιτεία είπες πως είμαστε?
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: