Γιατί ο Ανδρέας Βγενόπουλος αντιδρά;

«Το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα δεν είναι τα σκάνδαλα στα οποία επικεντρώνεται η προσοχή των πολιτών. Για μας το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η έλλειψη επάρκειας»

Ανεπαρκές, κοινωνικά άδικο και αντιδεοντολογικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος ο αντιπρόεδρος της MIG και της Marfin Popular Bank κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως είπε, τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί μέχρι στιγμής χαρακτηρίζονται από ανεπάρκεια και έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης. Αντίθετα, χρειάζονται μέτρα θεσμικά με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση, διαφορετικά, όπως είπε: «Οδηγούμεθα με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση της οικονομίας, κλείσιμο επιχειρήσεων, εκρηκτική ανεργία, εξαθλίωση των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών».

Μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Βγενόπουλο, είναι η ανάπτυξη ορισμένων τραπεζών σε χώρες εκτός Ελλάδος. «Υπάρχουν μεγάλα δανειακά χαρτοφυλάκια στη ΝΑ Ευρώπη που δεν υποστηρίζονται με τις αντίστοιχες τοπικές καταθέσεις».

Χαρακτήρισε την κρίση ως τη μεγαλύτερη στη σύγχρονη παγκόσμια οικονομική ιστορία, υπογραμμίζοντας πως το μοντέλο του άκρατου φιλελευθερισμού κατέρρευσε για τους ίδιους λόγους που οδηγήθηκε σε κατάρρευση και το κομμουνιστικό μοντέλο, και που δεν είναι άλλοι από την απληστία και την κατάχρηση εξουσίας.

Αναφερόμενος στη Ελλάδα είπε πως η κρίση βρίσκει την οικονομία με μεγάλα προβλήματα, όπως είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων.

Σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε στις τράπεζες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: Αν αποτύγχανα στα επιχειρηματικά μου σχέδια, θα παρέδιδα το κλειδί της τράπεζας στο κράτος.

Μίλησε για ισοπέδωση, καθώς η διανομή του πακέτου μέτρων έγινε στη λογική «όλοι τα χρειάζεστε και όλοι θα τα πάρετε».

Ο Ελληνας φορολογούμενος, συνέχισε, θα βάλει 28 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τις τράπεζες, χωρίς να έχει καμία ιδέα για το τι κινδύνους αναλαμβάνει.

Πάρτε για παράδειγμα μία τράπεζα με κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ. Θα βάλει χρήματα ο Ελληνας φορολογούμενος και στο τέλος θα έχει κέρδος 100 εκ. ευρώ και οι μεγαλομέτοχοι τα 5 δισ. θα τα κάνουν 15 δισ. ευρώ. Πρόκειται, συνέχισε για τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία αυτή που επιχειρείται με το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή.

Και κατέληξε: Αν υπάρχουν προβληματικές τράπεζες θα έπρεπε να κρατικοποιηθούν. Εχουμε πλέον εισέλθει στην εποχή του μερικού ή ολικού κρατικού ελέγχου. Θα πρέπει να αλλάξουν οι νοοτροπίες και οι πολιτικές, διαφορετικά η χώρα θα περάσει μία τεράστια κρίση και ευτυχώς που υπάρχουμε μέσα στην ΕΕ. Αλλιώς, θα είχαμε την τύχη της Ουγγαρίας και της Ουκρανίας.

Σε όλα τα παραπάνω δυστυχώς ο Βγενόπουλος έχει δίκιο.

Η αλήθεια είναι πως ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης ευνοεί κυρίως τους μετόχους των τραπεζών και ουσιαστικά διαστρεβλώνει ον υγιεί ανταγωνισμό αφού ουσιαστικά δεν επιβραβεύει όσους έχουν κάνει σωστές επιχειρηματικές κινήσεις  αλλά αντίθετα εξισώνει τους τραπεζίτες άσχετα με την τακτική που έχουν κρατήσει.

Αυτό βέβαια που δεν παραδέχεται ο κύριος MIG είναι ότι το κίνητρο του δεν είναι άμεσα το δικό μας καλό αλλά το δικό του, αφού η τράπεζα του γεμάτη από πετροδολάρια ήταν έτοιμη να ψωνίσει όλες εκείνες τις τράπεζες που είχαν ανάγκη από μετρητά.

Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αν και η στήριξη των τραπεζών είναι σημαντική για την ισορροπία της οικονομίας, θα ήταν προτιμότερο να ακολουθηθεί το μοντέλο της Βρετανίας και να αγοράσει το κράτος μέρος των τραπεζών που έχουν προβλήματα ώστε όταν με τις κρατικές εγγυήσεις αυτά ξεπερασθούν να ξαναπουλήσει αποκομίζοντας κέρδη.

Advertisements

  1. Kαλά και δεν ανοίξες Τραπεζα.. ! χαχαχ

    Μαλλον ετσι 8α πρεπει να γινει γιατι αλλοιως 8α ειναι ενισχυση για ανακουφιση και οινονομικη εξισορρόπηση των Τραπεζιτο -ιδιοκτητων και των μεγαλομετοχων και οχι της Ελληνικης Οικονομιας !
    Πολλες καλησπερες!
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: