Ένα άρθρο που νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον, διάβασα στην καθημερινή.

Αφορά στην συνθήκη της Λισσαβώνας που ψηφίστηκε από την Ελληνική βουλή χωρίς όμως να πάρει την δημοσιότητα που θα έπρεπε.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό γιατί ουσιαστικά η συνθήκη αντικαθιστά την αποτυχημένη προσπάθεια της έγκρισης του Ευρωσυντάγματος. Η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβώνας ολοκληρώθηκε και στο ελληνικό κοινοβούλιο, σε σύνολο 292 ψηφισάντων βουλευτών. 250 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κύρωσης της συνθήκης, ενώ κατά ψήφισαν 42.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η μεταρρυθμιστική συνθήκη είναι ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία μιας Ευρώπης, που όσο διευρύνεται, να θωρακίζεται θεσμικά, να ενοποιείται πολιτικά, να γίνεται πιο αποτελεσματική, πιο αξιόπιστη, πιο συμμετοχική και πιο ισχυρή. Ταυτόχρονα όμως παραδέχθηκε ότι η Συνθήκη δεν υιοθετεί το σύνολο των στόχων και των επιδιώξεων των χωρών της κοινότητας: Είναι καθαρός πολιτικός συμβιβασμός, μια συμφωνία με βάση τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή, και βέβαια «δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος που να διασφαλίζει την κοινή ευρωπαϊκή πορεία» παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Το παρακάτω άρθρο δίνει την άλλη άποψη.

Κρίσιμο δημοψήφισμα για Ε.Ε.

Οι Ιρλανδοί, διχασμένοι, καλούνται σήμερα να αποφασίσουν για την τύχη της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Τρία εκατομμύρια Ιρλανδοί ψηφοφόροι καλούνται με το σημερινό δημοψήφισμα «να πάρουν την ευθύνη» για την τύχη του ευρωπαϊκού οράματος, εξηγούσαν χθες κάποιοι ευρωσκεπτικιστές διαδηλωτές στο Δουβλίνο, την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη είχε τεθεί σε επιφυλακή, αναμένοντας ένα κρίσιμο για το μέλλον της και οριακό -σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις- αποτέλεσμα. Τρία χρόνια μετά την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, οι Ιρλανδοί, λόγω των σχετικών προβλέψεων του εθνικού τους Συντάγματος, ανέλαβαν τώρα αυτοί να κρίνουν τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, τη νέα βελτιωμένη απόπειρα υλοποίησης των υψηλών στόχων της Ε. Ε., ενώ το «πράσινο φως» έδωσαν, με τη χθεσινή επικύρωσή τους, τα Κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Εσθονίας. «Οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί είπαν όχι το 2005, αλλά οι ηγέτες της Κοινότητας απλώς δεν θέλησαν να τους ακούσουν. Τώρα εγώ ζητώ από τους Ιρλανδούς να ψηφίσουν όχι για λογαριασμό της υπόλοιπης Ευρώπης. Σε εκλιπαρώ, ιρλανδικέ λαέ, βοήθησε την υπόλοιπη Ευρώπη»! Το κλίμα που επικρατούσε μεταξύ δεκάδων οργισμένων αντιπάλων της Συνθήκης της Λισσαβώνας συνόψισε με τα παραπάνω λόγια ο Σιγκφριντ Μπερνχάουζερ, 37 ετών, από την Αυστρία, ο οποίος μετέβη στο Δουβλίνο για να διαδηλώσει, μην μπορώντας να μείνει άπραγος και χωρίς να κρύψει τον εκνευρισμό του για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν ψηφίζει. Λόγω των προβλέψεων του Συντάγματός της, η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα της Ε. Ε. που υποχρεούται να διεξαγάγει δημοψήφισμα επί της συνθήκης και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι πιθανότητες υπερίσχυσης του «ναι» είναι ισοδύναμες με εκείνες του «όχι». «Πολλοί Ιρλανδοί δεν μπορούν να πιστέψουν ότι μόνον αυτοί ψηφίζουν και πολλοί θεωρούν ότι το δημοψήφισμα είναι κατάρα», περιέγραψε ο ίδιος διαδηλωτής. «Δεν τους αρέσει καθόλου που η ευθύνη πέφτει στους ώμους τους». Στη Φινλανδία, 151 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της Συνθήκης, 27 ψήφισαν κατά και 21 ήταν απόντες, εκ των συνολικά 200 του σώματος (ο πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα ψήφου). Τη θλίψη του εξέφρασε ο Τίμο Σίνι, ηγέτης του μικρού εθνικιστικού κόμματος της χώρας, ο οποίος ανησυχεί για τη «μεταβίβαση της εθνικής και κοινοβουλευτικής εξουσίας στο εξωτερικό». Η Αριστερή Συμμαχία, που μάλιστα είχε ζητήσει δημοψήφισμα, ήταν ο βασικός αντίπαλος της Συνθήκης με 17 ψήφους κατά, αν και τέσσερις βουλευτές της, περιλαμβανομένου του ηγέτη της, Μάρτι Κόρονεν, τάχθηκαν τελικά υπέρ. «Τα καλά στοιχεία της Συνθήκης είναι περισσότερα από τα κακά», δήλωσε ο τελευταίος. Η Συνθήκη της Λισσαβώνας -που στοχεύει στη θέσπιση νέων κανονισμών για τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων σε μια ένωση που σχεδόν διπλασίασε τα μέλη της από το 2004 και σήμερα απαριθμεί 500 εκατομμύρια πολίτες- «βασίζεται στα ίδια κριτήρια με το Ευρωσύνταγμα και αποτελεί σαφή βελτίωση», σύμφωνα με τη δήλωση του Φινλανδού πρωθυπουργού, Μάτι Βάνχανεν. Στην Εσθονία, η βελτιωμένη συνθήκη ενεκρίθη με 91 ψήφους υπέρ και έναν κατά.

«Οχι» από το Σιν Φέιν Εκκληση στους Ιρλανδούς ψηφοφόρους να επιλέξουν το «όχι» απηύθυνε το Σιν Φέιν, η πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, IRA. «Είμαστε ο μόνος λαός στην Ευρωπης που ψηφίζουμε και είναι σημαντικό να προσέλθετε στην κάλπη», υπογράμμισε η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, ευρωβουλευτής του Σιν Φέιν, που είναι το μόνο από τα μεγάλα ιρλανδικά κόμματα το οποίο αντιτίθεται στη συνθήκη. «Αυτή είναι μια ευκαιρία να δώσουμε στην κυβέρνηση το δικαίωμα να επαναδιαπραγματευτεί τη Συνθήκη και να επιτύχει μια καλύτερη συμφωνία για την Ιρλανδία», τόνισε η ίδια, απορρίπτοντας τις προειδοποιήσεις ότι η επικράτηση του «όχι» θα μειώσει την επιρροή και την αξιοπιστία της Ιρλανδίας στην Ε.Ε.

πηγή:Καθημερινή

Advertisements

  1. polis

    Mas koroidevoyn. KAneis mas den mpire xampari ti simainei i sinthiki ayti,. Den einai tyxaio oti ta kanalia asxoloyntai me ton Sergianopoylos allla den aneferan me leptomeries gia toys oroys poy periolamvanei i sinthiki

  2. ase

    An nomizoyn oti eimaste malakes.. exoyn dikio

  3. Είναι σίγουρο ότι αυτή η συνθήκη δεν μας συμφέρει, τα κράτη της Ε. Ε. , καθόλου; Από τα λίγα που διάβασα δεν μου φάνηκε «κακή». Μάλλον υπέρ των μικρών Ευρωπαϊκών κρατών είναι.

    Επίσης, είναι όντως περίεργο το γεγονός ότι σε πολλές χώρες προσπαθούν να την περάσουν «νύχτα» επειδή (προφανώς) φοβούνται ότι ο λαός θα την καταψηφίσει. Όπως οι Ολλανδοίο και οι Γάλλοι παλαιότερα, έτσι και οι Ιρλανδοί σήμερα δεν ψηφίζουν για την Ευρω-συθνήκη. Ψηφίζουν για το αν είναι ικανοποιημένοι ή όχι, άσχετα με τα side-effects που μπορεί να έχει ένα αρνητικό αποτέλεσμα.

  4. Θέλω να διαβάσω τη συνθήκη της Λισσαβώνας μπορείτε να με βοηθήσετε;
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: