Στον πρωταθλητισμό ντοπαρισμένος είναι αυτός που συλλαμβάνεται ντοπέ

Την ώρα που η ομοσπονδία άρσης βαρών προσπαθεί να καλύψει τα απροκάλυπτα κ

και εμείς οι υπόλοιποι ακροβατούμε ανάμεσα στα αδιαμφισβήτητα γεγονότα και τις απίστευτες δικαιολογίες που ακούμε ακόμη και από κάποιους που υποτίθεται πως θέλουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια (δημοσιογράφους, πολιτικούς, αθλητές κλπ) στην προχθεσινή εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ακούστηκε από τον παρουσιαστή η παρακάτω ενδιαφέρουσα δήλωση

στον πρωταθλητισμό ντοπαρισμένος είναι αυτός που συλλαμβάνεται ντοπέ

Η αντίδραση των καλεσμένων ήταν επιθετική αναγκάζοντας τον συντονιστή να αλλάξει θέμα.

Ομολογώ ότι και εγώ, μόνο αρκετές ώρες μετά, σκέφτηκα ότι αν και «παράφωνη» η θέση του, ίσως κρύβει την λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουμε.

Είναι δεδομένο ότι ο πρωταθλητισμός δεν μπορεί να γίνει χωρίς χημικά βοηθήματα.
Επίσης είναι δεδομένο πως όλες αυτές οι ουσίες έχουν παρενέργειες στην υγεία των αθλητών αφού βιάζουν την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και αναγκάζουν το σώμα να λειτουργήσει με ρυθμούς έξω από τις πραγματικές του αντοχές.

Η μέχρι τώρα αντίδραση της κοινωνίας μας μόνο υποκριτική μπορεί να θεωρηθεί.

Από την μια νιώθουμε εθνικά υπερήφανοι όταν έρχονται τα χρυσά και από την άλλη πέφτουμε από τα σύννεφα όταν μαθαίνουμε για κρεατίνες και αυξητικές ορμόνες.

Αν όμως ο πρωταθλητισμός ήταν επίσημα επαγγελματική απασχόληση,
αν οι αθλητές δεν πληρωνόταν από το κράτος και τα σωματεία δεν έπαιρναν επιχορήγηση από τους φόρους μας,
αν οι χορηγοί αναλάμβαναν όλα τα έξοδα και τα έσοδα,
αν σταματούσαμε εμείς οι θνητοί να μπλέκουμε τον πρωταθλητισμό με το αθλητικό ιδεώδες,
τότε δεν θα ταυτιζόμασταν με τους αθλητές παραπάνω από όσο ταυτιζόμαστε με τον Βαρδινογιάννη και τον Gates.
Στην περίπτωση αυτή δεν θα μας ενδιέφερε αν κάποιοι επαγγελματίες καταστρέφουν την υγεία τους για να κερδίσουν χρήματα, (άλλωστε ίσως οι ανθρακωρύχοι, οι ψαράδες, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας να ζορίζουν το ίδιο την υγεία τους για πολύ λιγότερα ).

Αν αποφασίσουμε να διαχωρίσουμε τους αθλητές σε δύο κατηγορίες:
Τους επαγγελματίες που επιλέγουν συνειδητά να προσφέρουν θέαμα αντίστοιχο αυτού των αλόγων στον ιππόδρομο και τους ερασιτέχνες εραστές του «ευ αγωνίζεσθαι» που αδιαφορούν για την σειρά που θα τερματίσουν και απολαμβάνουν την συμμετοχή τους και μόνο.

Τότε ίσως σταματήσουμε υποκριτικά να τιμούμε τους ολυμπιονίκες σαν ήρωες και να αποδεχθούμε ότι αυτοί οι υπεραθλητές δεν πρέπει να είναι παραδείγματα προς μίμηση αλλά μισθοφόροι που θυσιάζουν ακόμη και την ζωή τους για τα χρήματα.

Αν θέλουν να πεθάνουν στα σαράντα τους, αν επιλέγουν να μοιάζουν με τέρατα, αν δεν τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι μετατρέπονται σταδιακά σε πλάσματα χωρίς φύλο, είναι δικαίωμά τους.

Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι το παιδί μου να μην θέλει να τους μοιάσει…

Advertisements

 1. έπιασες τον ταύρο από τα κέρατα αλλά ποιος σε ακούει

 2. Όλοι ξέρουν και κανείς δε θέλει να παραδεχτεί το αυτονόητο. Όλοι ντοπάρονται, αλλά εμείς νιώθουμε την αάγκη της ψωροκώσταινας να παινευόμαστε για τα ντοπέ μετάλλια και να αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι. Αυτό είναι το θέαμα που δείχνει ότι δεν είμαστε «τίποτε» και ότι νικάμε κι εμείς δίπλα στους μεγάλους.

  Θυμάμαι μετά τις δύο τελευταίες Ολυμπιάδες παινευόμασταν ότι ήταν ήμασταν η 2-3 χώρα με τα τα περισσότερα μετάλλια σε αναλογία πληθυσμού. Κι όμως οι δημοσιογράφοι -που τώραν λένε ότι το ήξεραν- επαινούσαν την ελλαδίτσα των 9-10 εκ κατοίκων και μας ντόπαραν με εθνική υπερηφάνια. Να αισθανόμαστε κι εμείς μεγάλοι, δίπλα σε αμερικανούς και άγγλους, ρώσους κτλ.

 3. Ντόπα στη ντόπα, με ντόπα!!!

  Αλλα αν δε ανασταλλούν οι Ολυμπιακοί για μερικές τεραετίες, ώστε να συμπαρασύρουν και τα μιτινγκ, το πράμα θα προχωρά, έστω και με παλινδρομήσεις…

 4. Γνώρισα τη βρώμα του πρωτα8λητισμού από τα μέσα και αγάπησα τον α8λητισμό στη γνήσια του μορφή. Εδώ και χρόνια έπαψα να 8αυμάζω τους ολυμπιονίκες και κατέληξα συνειδητά να είμαι με τους εραστές του “ευ αγωνίζεσθαι” που αδιαφορούν για την σειρά τερματισμού. Που απολαμβάνουν την συμμετοχή τους και μόνο. Ο δρόμος είναι η χαρά ..
  @Παράφωνε: Μα και οι μεγάλοι , «μικροί» είναι …
  απλά λόγω πλυ8ισμού της χώρας τους, συχνά, έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στους αγώνες και επίσης λόγω τεχνογνωσίας έχουν προχωρήσει πολύ στη χημεία της ντόπας! Αυ8εντίες λέμε. Τι να σου κάνουν οι δικοί μας? 🙂
  Προσωπικά, είμαι κατά του ίδιου του 8εσμού των Ολυμπιακών αγώνων…ακόμα και αυτών που γινόντουσαν στην Αρχαία Ελλαδα.. πόσο μάλλον των τωρινών που κατα τη φτωχή μου άποψη αποτελούν το «παρε-δώσε» της Coca Cola της Νike, της Nikon, της WMEGA και οργανώνονται για εμπορικούς και καταναλωτικούς σκοπούς μονάχα.
  Οχι πωσ στην αρχαιότητα είχαν μοναδικό στόχο το α8λητικό ιδεώδες! Μην παραμυ8ιαζόμαστε!

 5. Νομίζω ότι η έννοια του πρωταθλητισμού είναι ιδιαίτερα παρεξηγημένη. Το να θέλεις να είσαι πρωταθλητής (πρώτος ανάμεσα σ’ αυτούς που ειδικεύονται να κάνουν άθλους) είναι κάτι που δεν υπάρχει μόνο στον αθλητισμό. Πρωταθλητής μπορεί να χαρακτηριστεί και ο πετυχημένος καριερίστας (σε οποιοδήποτε επάγγελμα.). «Επαγγελματισμός στον αθλητισμό» είναι πιστεύω πιο σωστή τοποθέτηση για το φαινόμενο στο οποίο αναφέρεσαι. Δεν υπάρχει αθλητισμός χωρίς πρωταθλητισμό. Όταν πάψει να υπάρχει το κίνητρο της διάκρισης μιλάμε απλά για «γύμναση».
  Η διάκριση που έρχεται σαν συνέπεια της προσπάθειας για την υπέρβαση του εαυτού μας, είναι η επιβράβευση αλλά και το μάθημα ζωής που παίρνει ένα παιδί που ασχολείται με τον πρωταθλητισμό. Όχι, δεν πιστεύω ότι τα χημικά είναι απαραίτητα. Κάποια συμπληρώματα διατροφής, ναι. Και θα ήταν μεγάλο λάθος να τα βάλουμε όλα στο ίδιο σακούλι. Κινούμαι στο χώρο, και είμαι ενήμερη και της τελευταίας βιβλιογραφίας.
  Η είσοδος των εμπορικών συμφερόντων και η ασχετοσύνη των «ειδικών» (προπονητών, παραγόντων κλπ) είναι που έφερε την σημερινή κατάντια και τον διασυρμό της έννοιας του πρωταθλητισμού.
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: