Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Οι τελευταίες εξελίξεις

ote_ktirio-350.jpg

στο θέμα του ΟΤΕ πιάσανε στον ύπνο τους συνδικαλιστές,

την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τους περισσότερους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ουσιαστικά το σενάριο της Marfin όταν ψώνιζε τις μετοχές του ΟΤΕ δεν ήταν να πουλήσει με τόσο χαμηλή απόδοση αλλά οι εξελίξεις την  ανάγκασαν αλλαγή στρατηγικής.

Ο Βγενόπουλος διορατικός προσπαθούσε να μπει στο παιχνίδι των τηλεπικοινωνιών εδώ και χρόνια.

Είναι γνωστό ότι ήθελε να συμμετέχει ενεργά στο παιχνίδι αλλά κανείς δεν πίστευε ότι θα τολμήσει να ικανοποιήσει την φαντασίωσή του, μέσα από τον κρατικό κολοσσό, εκεί που ακόμη και ο άλλος εξαιρετικός παίκτης, ο Κόκκαλης απέτυχε.

Έτσι κατάφερε με όπλο του την υπομονή και επιμονή να μαζέψει το 20% του ΟΤΕ, διεκδικώντας ουσιαστικά μια πολύτιμη θεσούλα στο διοικητικό συμβούλιο.

Όμως ο Αλογοσκούφης είχε άλλη άποψη για τα πράγματα διότι ήξερε πως η μόνη ελπίδα να επιβιώσει ο ΟΤΕ αλλά και να σώσει την υπόληψή του, ήταν να μπουν ξένα κεφάλαια και τεχνογνωσία μέσα στο μαγαζί, πριν οι μικροί παίκτες δυναμώσουν και χαθεί κάθε ελπίδα για ανάκαμψη.

Έτσι με μια ντρίπλα ουσιαστικά σταμάτησε την αύξηση του μεριδίου της MIG αναγκάζοντάς την είτε να περιμένει μέχρι να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής του ΟΤΕ και να παίξει μαζί του, είτε να απεμπλακεί από την επένδυση των 2,3 δισ με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος.

Ουσιαστικά ο Βγενόπουλος κατάφερε με μία κίνηση να αποκτήσει πολλαπλά οφέλη.

Κατ αρχήν βρήκε αυτός τον στρατηγικό επενδυτή (ήταν γνωστό ότι οι Γερμανοί θέλανε τον ΟΤΕ εδώ και χρόνια) οπότε ικανοποίησε την κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα πέτυχε καλή τιμή πώλησης σε μια περίοδο που τα χρηματιστήρια έχουν αβέβαιο μέλλον.

Έτσι ενώ αγόρασε με μέση τιμή 23,7 ευρώ ανά μετοχή και η τρέχουσα τιμή έπαιζε στα 19 €, έπεισε τους Γερμανούς να δώσουν premium της τάξεως του 35,8%. Γλύτωσε λοιπόν το άγχος των 500.000.000.000 € που έχανε (χωρίς να υπολογίζεται το κόστος του χρήματος), έβαλε λογιστικά κέρδη 230 δις, θα ξεχρεώσει και τα δάνεια και θα του περισσέψουν μερικά ψιλά (1,3 δις) για να τα έχει στο ταμείο να παίρνει τους τόκους για να πληρώνει το νοίκι.

Η κίνηση ήταν εξαιρετική και κατά την κοινή λογική συμφέρει όλες τις πλευρές.

Η κυβέρνηση του χρωστάει χάρη, οι μέτοχοι της MIG βγήκαν κερδισμένοι, ο ΟΤΕ έχει πια έναν δυνατό σύμμαχο που μπορεί να του προσφέρει διέξοδο στον αυξανόμενο ανταγωνισμό και η αντιπολίτευση βρήκε μια ευκαιρία να ασχοληθεί με κάτι πέρα των εσωκομματικών της προβλημάτων (αποδεικνύοντας και πάλι ότι δεν ξέρει τι της γίνεται).

Όσο για τους εργαζόμενους απορώ πως δεν κάνουν πάρτι. Τόσα χρόνια γκρινιάζουν για τις προμήθειες και τις μίζες, τόσα χρόνια παραπονιούνται για κακοδιαχείριση και αργά αντανακλαστικά της διοίκησης για έλλειψη αξιοκρατίας και κομματισμό, άρα τώρα που κάποιος σοβαρός παίκτης τους στηρίζει θα έπρεπε να είναι χαρούμενοι.

Εκτός βέβαια από αυτούς που συμμετείχαν με τον τρόπο τους στα σκανδαλάκια που ροκανίζουν τον εθνικό τηλεπικοινωνιακό μας όμιλο και τον κατάντησαν από φιλέτο σε κοτόπουλο.

Advertisements

  1. Το ζήτημα είναι ότι ο ΟΤΕ όχι απλά μήκε στο παιχνίδι του χρηματηστηρίου, αλλά ότι οι μετοχές του αλλάχουν χέρια συνεχώς προκειμένου κάποιοι να θησαυρίζουν και ότι έργα κι επενδύσεις στον Οργανισμό δε γίνονται.

  2. Δείμε δεν έχεις άδικο αν και ουσιαστικά δεν έχεις απόλυτο δίκιο. Έχουν γίνει επενδύσεις όπως η Cosmote που έβγαλε χρήματα και ουσιαστικά χωρίς αυτήν ο ΟΤΕ δεν αξίζει μία, όμως επένδυση έγινε και στην Ρουμανία όπου αν θυμάμαι καλά, χάθηκαν πολλά μα πολλά χρήματα.
    Σε κάθε περίπτωση όμως το χρηματιστήριο και τα παιχνίδια του αφορούν όχι μόνο τον ΟΤΕ αλλά όλες τις εισηγμένες και δεν μπορώ να πω ότι έκανε κακό στον Οργανισμό τηλεπικοινωνιών.

    Αν θυμάσαι κάποτε για να μας βάλλουν το τηλέφωνο θέλαμε μέσον υπουργό. Αλλάξανε αυτά ας μην το ξεχνάμε. Βελτιώθηκε ο Οργανισμός και ηρεμήσαμε από πολλά προβλήματα που τώρα χαρακτηρίζουν τις ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: