Συνέντευξη του οδηγού του τανκς που μπήκε στο πολυτεχνείο

«Την ημέρα εκείνη ήμουν υπηρεσία. Στον στρατό είχα δέκα μήνες. Ημουν εκπαιδευτής στο Κέντρο Τεθωρακισμένων, στο Γουδί.

Τότε οι «μαυροσκούφηδες» ήταν σώμα επιλέκτων. Πήγα εθελοντικά. Μόλις άρχισαν τα επεισόδια, μπήκαμε επιφυλακή. «Οι κομμουνιστές καίνε την Αθήνα» μας έλεγαν και εμείς τους πιστεύαμε. Θυμάμαι στο στρατόπεδο κάποιοι είχαν ραδιοφωνάκια και ακούγαμε στα κρυφά τον σταθμό του Πολυτεχνείου. «Παλιοκουμμούνια» θα καλοπεράσετε!» λέγαμε».

Στα 20 χρόνια του ο A. Σκευοφύλαξ βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, στην επίλεκτη ομάδα του Σώματος των Τεθωρακισμένων κατέπνιξε την εξέγερση των φοιτητών. «Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου, η ίλη μου πήρε εντολή να ετοιμαστεί για έξοδο. Αποφασίστηκε να βγουν πέντε δικά μας άρματα, κάτι γαλλικά AMX30. Εγώ ήμουν οδηγός στο πρώτο άρμα που βγήκε στον δρόμο». Στο ίδιο άρμα βρίσκονταν ο αξιωματικός Μιχάλης Γουνελάς, ως επικεφαλής, ο ανθυπασπιστής Λάμπρος Κωνσταντέλλος, ως οδηγός εδάφους, ο λοχίας Στέλιος Εμβαλωμένος και ο Γιάννης Τίρπας.

«Στη 1.15 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου φτάσαμε στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Λίγο αργότερα διασχίζαμε την Αλεξάνδρας, όταν στο ύψος του IKA, στη στάση Σόνια, σταματήσαμε γιατί ο δρόμος ήταν κλειστός. Υπήρχαν οδοφράγματα, φωτιές και ακινητοποιημένα λεωφορεία. Με διάφορες μανούβρες αριστερά – δεξιά, μπρος πίσω, άνοιξα τον δρόμο και προχωρήσαμε» θυμάται ο κ. Σκευοφύλαξ. Ο δρόμος για τα τανκς ήταν ανοιχτός πλέον προς το Πολυτεχνείο. «Οταν φτάσαμε στη διασταύρωση της λεωφ. Αλεξάνδρας και της οδού Πατησίων, μας έδωσαν εντολή να σταματήσουμε. Εκεί, στην πλατεία Αιγύπτου, μείναμε περίπου μία ώρα. Ο κόσμος θυμάμαι ότι μας φώναζε «είμαστε αδέλφια, είμαστε αδέλφια». Εγώ ήθελα να τους φάω. Τους έβλεπα σαν παράσιτα»!

Την έξοδο των τανκς από το Γουδί θα πληροφορηθούν οι Αθηναίοι από τον εκφωνητή του Πολυτεχνείου, τον Δημήτρη Παπαχρήστο. Παρά τις παρεμβολές της ΚΥΠ, το ραδιόφωνο των εξεγερμένων φοιτητών θα μεταφέρει στους Αθηναίους τον ανατριχιαστικό συριγμό από τις ερπύστριες των τανκς. Ο εκφωνητής απευθύνει έκκληση στα «στρατευμένα νιάτα» να μη χτυπήσουν. «Δεν θα χτυπήσουν τα παιδιά, τα αδέλφια μας οι φαντάροι, το φρούριο της ελευθερίας, το μόνο μέρος της Ελλάδας που είναι ελεύθερο. Δεν έχουμε όπλα. Προτάσσουμε μόνο ανοιχτά τα στήθη μας. Λαέ της Αθήνας, όλοι μαζί το σύνθημα: λαός και στρατός μαζί. Δεν θα χτυπήσει ο στρατός!».

Με νεότερη εντολή των στρατιωτικών που κατευθύνουν την επιχείρηση «Εκκένωσις του Πολυτεχνείου» τα πέντε τανκς προωθούνται προς το Μουσείο. H ώρα της αιματοβαμμένης επέμβασης πλησιάζει. «Μας είπαν να πάμε κοντά στο Πολυτεχνείο, αλλά όχι μπροστά στην πόρτα. Αυτό κάναμε. Σταματήσαμε λίγα μέτρα πιο πέρα». Στη θέα των τανκς εκατοντάδες φοιτητές πλησιάζουν στην πύλη, ανεβαίνουν στα κάγκελα, φωνάζουν συνθήματα συναδέλφωσης.

Με διάφορους απειλητικούς ελιγμούς και μαρσαρίσματα που ακούγονται σαν κανονιές, οι οδηγοί των τανκς προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό των φοιτητών. Ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου απευθύνει νέα έκκληση να αποφευχθεί η αιματοχυσία. «Οι φαντάροι δεν ανήκουν στη χούντα. H χούντα στηρίζεται στο μέταλλο, στηρίζεται στα τανκς, στο σίδερο. H καρδιά των φαντάρων έχει τον ίδιο παλμό με τη δικιά μας. Αγαπάτε τους φαντάρους. Ελληνικά στρατευμένα νιάτα, ο λαός δεν σας κρατάει κακία. Ξέρει ότι είστε μαζί μας».

H ώρα έχει πάει 2 το πρωί. «Φτάνοντας μπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρμα προς το Πολυτεχνείο, με γυρισμένο το πυροβόλο προς τα πίσω. Θυμάμαι ότι σηκώθηκα από τη θέση μου και εγώ και το άλλο πλήρωμα. Δεκάδες φοιτητές κρέμονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο. Εδειχναν πανικόβλητοι». Ο κ. Σκευοφύλαξ φέρνει στη μνήμη του τα φοβισμένα πρόσωπα των συνομηλίκων του που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Χαμηλώνει το βλέμμα του. «Και εγώ, να σκεφτείς ότι τους έβλεπα σαν μαμούνια που ήθελα να τα φάω»!

Με ολοένα μεγαλύτερη ένταση και αγωνία οι φοιτητές φωνάζουν προς τους στρατιώτες «είμαστε αδέλφια, αφήστε τα άρματα», ενώ ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου καλεί το πλήθος να δείξει αυτοσυγκράτηση. «Απομονώστε τους προβοκάτορες. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με το στρατό. Δεν θέλουμε να χυθεί ελληνικό αίμα». Ο Δημήτρης Παπαχρήστος ψάλλει τον εθνικό ύμνο. Το ίδιο κάνουν και οι χιλιάδες νέοι που βρίσκονται στο Πολυτεχνείο.

Ενα τέταρτο πριν από τις 3 το πρωί οι στρατιωτικοί δίνουν προθεσμία λίγων λεπτών στους φοιτητές για να αποχωρήσουν από το Πολυτεχνείο, να παραδοθούν. Κάποιοι από τους φοιτητές που θέλουν να αποχωρήσουν δοκιμάζουν να απασφαλίσουν την κεντρική πύλη. Δεν τα καταφέρνουν. Πίσω από την πύλη είναι σταθμευμένο ένα αυτοκίνητο Μερτσέντες που μπλοκάρει το άνοιγμά της. Ο επικεφαλής των τεθωρακισμένων αρμάτων εκνευρίζεται. Οργισμένος φωνάζει: «Τσογλάνια, ρεζιλεύετε το στράτευμα!» και δίνει σήμα για την επέλαση του άρματος.

«Τότε ήρθε ο οδηγός εδάφους του άρματος και μου λέει: «Θα μπούμε μέσα, θα ρίξουμε την πύλη. Ετοιμάσου!»» λέει ο κ. Σκευοφύλαξ. «Πήρα θέση και ξεκίνησα. Δεν έβλεπα πολλά πράγματα, δεν είχα καλό οπτικό πεδίο, γιατί κοιτούσα πλέον από τη θυρίδα του άρματος. Δέκα εκατοστά πριν από την πόρτα, σταμάτησα. Σταμάτησα σκόπιμα. Αυτό φαίνεται στο βίντεο της εποχής. Στο φρενάρισμα, οι φοιτητές τρομαγμένοι έφυγαν προς τα πίσω. Αν έμπαινα με ταχύτητα, θα σκότωνα δεκάδες άτομα που εκείνη τη στιγμή ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα».

Λίγα λεπτά αργότερα ο A. Σκευοφύλαξ θα μαρσάρει δυνατά. Ο δυνατός προβολέας του τανκ σκοπεύει την πύλη. «H καγκελόπορτα έπεσε αμέσως. Πίσω από τη σιδερένια πύλη ήταν σταθμευμένο το Μερσεντές το οποίο είχαν βάλει εκεί οι φοιτητές για να φράξουν την είσοδο. Το έκανα αλοιφή. H αριστερή ερπύστρια το έλιωσε. Με το που έπεσε η πύλη του Πολυτεχνείου εισέβαλαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν τους φοιτητές. Λίγο αργότερα κατέβηκα και εγώ από το άρμα και μπήκα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν υπήρχε νεκρός. Θα μπορούσε όμως και να υπάρχουν νεκροί» λέει με μοναδική ειλικρίνεια.

Στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου επικρατεί πανδαιμόνιο. Διαφωτιστική είναι η περιγραφή που δίνει ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς στην έκθεση που συνέταξε το 1974 για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου: «Εντρομοι και εμβρόντητοι οι σπουδασταί κυριεύονται από την ενώπιον του εσχάτου κινδύνου φοβεράν αγωνίαν. Υπό την πίεσιν πλήθους ανθρώπων καταρρίπτεται τμήμα των προς την οδόν Στουρνάρη κιγκλιδωμάτων. Και διά του δημιουργηθέντος ανοίγματος εξέρχονται οι σπουδασταί κατά μάζας. Νέον, όμως, δι’ αυτούς αρχίζει μαρτύριον. Υβρεις κατ’ αυτών εκτοξεύονται και καταδιωκόμενοι βαναύσως κακοποιούνται».

Οπως αναφέρει ο κ. Σκευοφύλαξ, «αστυνομικοί κυνηγούσαν και χτυπούσαν τους φοιτητές όπου τους έβρισκαν. Αν δεν ήταν οι ΛΟΚατζήδες να τους σταματήσουν – θυμάμαι ότι πολλές φορές πιάστηκαν στα χέρια μαζί τους – δεν ξέρω και γω τι θα γινόταν». Λίγο αργότερα οι στρατιώτες σχηματίζουν έναν διάδρομο για να περάσουν ασφαλείς οι φοιτητές. Για το θέμα αυτό, στο πόρισμα Τσεβά υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά: «Εμπροσθεν μεν της πύλης του Πολυτεχνείου δημιουργείται διάδρομος υπό των στρατιωτών μέσω του οποίου διέρχονται οι εξερχόμενοι, κατευθυνόμενοι προς την οδόν Τοσίτσα, εντός δε του Πολυτεχνείου βοηθούν, προστατεύουν και εις τους ώμους των πολλούς αδυνάτους κρατούν διά να δυνηθούν να υπερπηδήσουν το υψηλόν κιγκλίδωμα. Και επεισόδια μεταξύ στρατιωτικών και αστυνομικών λαμβάνουν χώραν εν τη προσπαθεία των πρώτων να προστατεύσουν τους φοιτητάς από το διωκτικόν μένος των άλλων».

Μέσα στο Πολυτεχνείο ο A. Σκευοφύλαξ είδε πολλούς τραυματίες και ίσως, όπως λέει, και νεκρούς. «Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ήταν πολύ χτυπημένοι, θυμάμαι ότι είδα πολλούς τραυματίες, ενώ τρεις-τέσσερις ήταν σωριασμένοι κάτω, ακίνητοι. Δεν ξέρω αν ήταν νεκροί. Δεν κοίταξα να δω. Κάποια στιγμή ένας φοιτητής όρμησε κατά πάνω μου και μου είπε: «Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες;». Αφήνιασα. Εβγαλα το πιστόλι και προτάσσοντάς το γύρισα και του είπα ουρλιάζοντας: «Σκάσε, ρε κωλόπαιδο, μη σε καθαρίσω». Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή… Αν έλεγε μια κουβέντα παραπάνω, θα τον σκότωνα! Τέτοιος ήμουν. Ενας φασίστας».
Παρά τον πόνο τους, οι φοιτητές θα δείξουν μεγαλείο ψυχής απέναντι στον στρατιώτη που ισοπέδωσε το όνειρό τους. Αδιάψευστη απόδειξη, η μαρτυρία του κ. Σκευοφύλακα: «Οπως περνούσαν οι φοιτητές θυμάμαι ότι έριχναν μέσα στο τανκ πακέτα τσιγάρα και ό,τι προμήθειες είχαν μαζί τους. Οταν γυρίσαμε στο Γουδί, το άρμα έμοιαζε με περίπτερο. Οσο σκέφτομαι ότι οι φοιτητές μας έδιναν σάντουιτς και τσιγάρα, μετά απ’ όσα τους κάναμε… Δεν μπορώ να το συχωρέσω αυτό το πράγμα στον εαυτό μου. Σκέφτομαι τι πήγα και έκανα!..».

Την αναγνώριση των φοιτητών για ορισμένους από τους αξιωματικούς του στρατού και τους έφεδρους στρατιώτες θα διαπιστώσει αργότερα και ο εισαγγελέας: «Πολλοί αξιωματικοί και στρατιώται παρεμβαίνουν προς προστασίαν των φοιτητών. Και υπήρξε πηγαία και βαθειά η ευγνωμοσύνη πολλών εξ αυτών προς τους αγνώστους σωτήρας των, ως εις τας καταθέσεις των τούς αποκαλούν με συγκίνησιν»!

Εκατοντάδες φοιτητές καταφέρνουν να βγουν έξω από το Πολυτεχνείο, ξεχύνονται στους γύρω δρόμους, τρέχουν να φύγουν, να γλιτώσουν τη ζωή τους, καθώς γίνονται στόχος ελεύθερων σκοπευτών. «Απομακρυνόμενοι όμως του Πολυτεχνείου αγωνιώδεις τούς αναμένουν εκπλήξεις. Από παντού τους καταδιώκουν και τους χτυπούν. Εις την γωνίαν των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας άνδρες της ΚΥΠ εν πολιτική περιβολή τους χτυπούν ανηλεώς και πυροβολούν κατ’ αυτών, ενώ εις την ταράτσαν ενός των αυτόθι κτιρίων έχουν εγκαταστήσει πολυβόλον. Εις τας ταράτσας των γύρω κτιρίων επισημαίνονται ελεύθεροι σκοπευταί υπό του ιδίου Διευθυντού της Αστυνομίας να επιτελούν το φονικόν έργον των»!

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, «ομάδες τραμπούκων και επικινδύνων τρωκτικών της γαλήνης του τόπου εκδηλώνουν το εγκληματικόν μένος των κατά των ατυχών σπουδαστών που κατά μάζας εξέρχονται του Πολυτεχνείου». Οι τραμπούκοι είναι άνδρες της ΕΣΑ, οι οποίοι δεν διστάζουν, μάλιστα, να κακοποιήσουν ακόμη και πανεπιστημιακό γιατρό, ο οποίος, μαζί με τη σύζυγό του, είχε σπεύσει να βοηθήσει τους ανυπεράσπιστους φοιτητές.

Στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη «άνδρες εν πολιτική περιβολή, κραδαίνοντες ρόπαλα, εξήλθον από ομάδα αυτόθι ευρισκομένων αστυνομικών και εκακοποίησαν σεβάσμιον καθηγητή Πανεπιστημίου, την σύζυγόν του και νεαρόν σπουδαστήν, διότι εξήρχοντο του Πολυτεχνείου, ένθα ο καθηγητής-ιατρός και η σύζυγός του είχον μεταβή προς εκπλήρωσιν του ανθρωπιστικού και ιατρικού των καθήκοντος. Και οι ροπαλοφόροι ούτοι ήσαν άνδρες της ΕΣΑ εν πολιτική περιβολή. Εις το πανδαιμόνιον τούτο της εξόδου των φωνών, των κραυγών, των οιμωγών, των καταδιώξεων και των πυροβολισμών έπεσαν οι περισσότεροι εκ του πλήθους των τραυματιών».

Οταν επέστρεψε στο Γουδί, στη βάση των Τεθωρακισμένων, ο κ. Σκευοφύλαξ έγινε δεκτός με ζητωκραυγές. Ηταν το τιμώμενο πρόσωπο. «Οταν γυρίσαμε στο στρατόπεδο, έγινα ήρωας. Οι στρατιωτικοί μου έδιναν συγχαρητήρια. Τότε αισθανόμουν ότι ήμουν κάποιος, ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα «παλιοκουμμούνια», όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Ενιωθα περήφανος. Ημουν και εγώ φασίστας».

Οκτώ ημέρες αργότερα, κάτι θα σπάσει μέσα του. Το φρόνημά του θα κλονισθεί, όταν θα δει τον «εθνοσωτήρα» να καθαιρείται και να περιφρονείται από τους συνοδοιπόρους του, αυτούς που πιο πριν ορκίζονταν στο όνομά του. «Την επόμενη εβδομάδα έγινε η στάση του Ιωαννίδη. Ημουν πάλι σε επιφυλακή. Μας πάνε στο ΓΕΣ. Στο προαύλιο λάβαμε θέσεις. Δεν ξέραμε γιατί πήγαμε εκεί. Δεν μας είπαν. Γυρνώντας στο Γουδί μάθαμε ότι «έριξαν» τον Παπαδόπουλο» αναφέρει ο κ. Σκευοφύλαξ. «Τότε μέσα μου κάτι άλλαξε. Αυτοί που τον παρουσίαζαν σαν θεό, τώρα τον έβριζαν. Δεν μπορούσα να το καταλάβω αυτό. «Μα είναι τόσο πουλημένοι όλοι τους;» αναρωτήθηκα. Αυτοί πάνε όπου φυσάει ο βοριάς. «Πουλημένα τομάρια» είπα μέσα μου. Θυμάμαι ότι ο Μιχάλης Γουνελάς παρέδωσε τα γαλόνια του στους άνδρες της ΕΣΑ, που ήρθαν στο Κέντρο και τον συνέλαβαν».

Με τη Μεταπολίτευση ο στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ θα βρεθεί στα σύνορα. «Ο Καραμανλής είχε πει «τα άρματα στα σύνορα». Ηταν τα γεγονότα της Κύπρου. Πήγαμε Αλεξανδρούπολη. Μετά από έξι μήνες πήρα άδεια. Αντί να απολυθώ στους 22 μήνες, έφτασα στους 30. Εφεδρεία στην εφεδρεία. Οταν απολύθηκα, όλα είχαν αλλάξει μέσα μου».

Στη Δυτική Αθήνα, όπου κατοικούσε με τους γονείς και τα δύο αδέλφια του, θα αναζητήσει δουλειά. «Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εκανα όποια δουλειά μπορείς να φανταστείς. Εργάτης κατάλαβα ότι δεν μπορώ να έχω τα ίδια αιτήματα με τους εργοδότες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές KKE»!

Ολα αυτά τα χρόνια ο κ. Σκευοφύλαξ θα κάνει μια ήρεμη ζωή. Σπίτι – δουλειά, δουλειά – σπίτι. Ποτέ δεν θα μιλήσει για το Πολυτεχνείο. Δεν θα αισθανθεί να τον ενοχλούν. Μόνο μία φορά το επώνυμό του τον έφερε σε δύσκολη θέση. «Στη δουλειά πριν από χρόνια κάποιος άκουσε πώς με λένε και ρώτησε αν έχω κάποια σχέση με τον «πορτάκια», όπως είπε, του Πολυτεχνείου. «Ξάδελφός μου είναι, μακρινός. Σκοτώθηκε σε τροχαίο» απάντησα. Είμαι ένα άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρονών. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο! Οι φίλοι μου δεν ξέρουν ποιος είμαι ούτε κανείς στη γειτονιά. Μόνο η γυναίκα μου το ξέρει. Της το είπα ύστερα από χρόνια. Στα παιδιά μου δεν το είπα ακόμη».

1973-2003. Με μια αυτοκριτική διάθεση που σπανίζει, ο κ. Σκευοφύλαξ δεν θα διστάσει να πει: «Ντρέπομαι γι’ αυτό που ήμουν, γι’ αυτό που έκανα. Στη θέση μου θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας, έφεδρος στρατιώτης ήμουν άλλωστε. Δεν με απαλλάσσει όμως αυτό. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου».

Για τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στη χούντα, ο κ. Σκευοφύλαξ θα μιλήσει με κολακευτικά λόγια. «Είχαν μεγάλη ψυχή. Ηταν παλικάρια. Δεν ξέρω αν έχει νόημα, αλλά θα ήθελα να τους πω μια μεγάλη συγγνώμη». Ο οδηγός του τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο δεν θα ξεχάσει τη νεαρή φοιτήτρια που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την εισβολή του τανκ, την καθηγήτρια – σήμερα – του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Πέπη Ρηγοπούλου. «Πιστεύω ότι αν τη δω σήμερα, δεν θα ξέρω τι να της πω. Πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από το μυαλό μου να τη συναντήσω, αλλά σταματούσα. Θα ήθελα να τη δω, να της πω… Δεν τολμάω όμως. Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».
Το ΒΗΜΑ, 09/11/2003 , Σελ.: I06
Κωδικός άρθρου: B14011I061
ID: 258955

Advertisements

 1. w2

  Συγκλονιστική η συνέντευξη. Ειδικά η σκηνή όπου οι φοιτητές βγαίνουν από το πολυτεχνείο και πετούν στο τανκς τα τσιγάρα τους… νομίζω ότι ανατρίχιασα όταν την διάβασα.

  • alpha

   …και μετα φυσηξε ο κακος λυκος κι επεσε το σπιτακι….
   Κ. σκευοφυλαξ ξεχασατε εναν συμμαχητη σας.Θυμαστε τον κ Αραμπατζη?Ο κ Αραμπατζης ειναι αυτος που σας χαλασε την σουπα και δεν βγηκε ποτε ολοκληρη η συνεντευξη σας στον αερα!
   Γιατι δεν την βαζουν πρωι μεσημερι βραδι αραγε?
   Αυτα!
   Οι υπολοιποι μπορειτε να λετε οτι θελετε.
   Οι μισοι απο σας ετσι βγαζετε το ψωμι σας και δικαιωμα σας ενω οι υπολοιποι εχετε αδραξει το παραμυθι που σας εδωσαν και το κουνατε απειλητικα πανω απο τα κεφαλια σας απειλωντας αραγε ποιον…..

 2. 16 xronos

  einai apo tis liges fores pou oi «mikroi» katafernoun kai prokaloun deos stous «megalous» 🙂

 3. Πράγματι συγκλονιστική η μαρτυρία. Ντοκουμέντο μιας εποχής, του ψυχισμού ενός ανθρώπου αλλά και σχόλιο πάνω στο ζήτημα της συγχώρεσης και της λύτρωσης.

 4. H Οικογένεια Σκευοφύλακα διατηρούσε αλυσίδα Χρυσοχοΐων στην περιοχή Νέας Ιωνίας/Φιλαδέλφειας!

 5. Μπράβο McManus, τώρα μπορείς να χαίρεσαι που το ξέρεις και που είπες κάτι εντελώς άχρηστο το οποίο δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στην κουβέντα, μήπως να μας πεις και την διέυθυνση του; Ο άνθρωπος έχει μετανοιώσει και προσπαθεί να ζήσει νορμάλ τη ζωή του, εσύ τι κερδίζεις με αυτό που λες;

 6. 16 xronos

  Mipos prospathei na pei pos … den eixe anagi apo lefta? 😛

 7. Και τι μας ενδιαφέρει αυτό;

 8. Έχει δίκιο ο harisheiz. Oι ανυπόστατες κακοήθειες σας με αηδιάζουν.

 9. 16 xronos

  Oxi…den prospatho na po pos aytos o anthropos einai kakos i kalos … apla prospathisa na do kai tin alli pleyra ton pragamaton…panta ena tetoio thema prepei na to e3etazeis kai apo tis 2 pleyres gia na katali3eis se ena basimo symperasma…etsi loipon nomisa pos kalo tha itan ektos apo tin kali kai siginitiki apologia na doume kai tin alli pleyra ton pragmaton…giati pote den 3ereis…poloi giro mas fenontai kaloi
  anthropoi alla einai oi pio kakoi anthropoi pou exeis gnorisei…etsi loipon den mporoume na poume me akribia an aytos o anthropos leei alitheia i psemata… etsi den einai?

  • alpha

   ρε παπαρες αμα ελεγε αληθεια δεν θα τον ειχαν καθε μερα στα καναλια?
   Εδω την γιαγια της τζουλιας βρηκαν.
   Γιατι δεν βγαζουν τις μανες και τα ορφανα απο το πολυτεχνειο
   κρα κανουν τα καναλια για τετοια!!!
   Ελεος λιγη κοινη λογικη!!!
   Νταξει ειμαστε φασιστες ακροδεξιοι χουντικοι τι αλλο…χρυσαυγητες κι οτι θες!Ε και?
   Πες βρε παιδι μου το οτι ειμαι εγω φασιστοειδες πως στο καλο σε εμποδιζει να σκεφτεσαι?
   Σ εχουν και προσκυνας 500 νεκρους!Απο που?
   Δηλαδη αν αναρωτηθεις που στο διαολο ειναι θαμμενοι ολοι αυτοι εισαι φασιστας?

 10. 16χρονε, δεν έχει καμία σημασία αν μετανόησε ή όχι, στην δημοκρατία δεν καταδικάζονται συνειδήσεις. Επιλέον η ανοχή του λάθους και η συγχώρεση του είναι το μέγαλύτερο αγαθό μιας δημοκρατικής κοινωνίας σαν αυτή για την οποία πάλεψαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, και πάλεψαν για όλους ακόμα και για τους διώκτες τους. Είναι αυτή η δημοκρατία που όταν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει προτιμά να αθωώνει ενόχους από το να καταδικάζει αθώους και πολύ καλά κάνει!

 11. Τάσος

  Εγώ θα ήθελα να θέσω ένα γενικό ερώτημα, με αφορμή την άποψη του φίλου herisheiz (που τόσο διαφωνήσαμε σε άλλο ποστ :Ρ )

  Σε μια δημοκρατία, όπως αυτή που αναφέρεις, οι φασίστες έχουν δικαίωμα στην άποψη και στη δημόσια έκφραση της;

  • alpha

   ΟΧΙ!
   Στην αυτη δημοκρατια δικαιωμα αποψης εχει μονο αυτος που συμφωνει με την περιρρεουσα πολιτικη.
   Οι υπολοιποι ειναι συλλυβδην φασιστες και δεν μας αφορουν…
   Η δημοκρατια μας uber alles!!

 12. Τάσος

  Συμφωνω γι’ αυτό δε το συνεχίζω :ΡΡ

 13. Με ποιό από τα δύο; Με όμικρον ή ωμέγα; 😛

 14. Τάσος

  με το «βεβαίως» βεβαίως βεβαίως.. :Ρ

 15. Δε θα ήθελα να είμαι ούτε σκέψη αυτού του ανθρώπου…
  Μόνο που φαντάζομαι τα συναισθήματά του κάθε φορά που βλέπει τη σκηνή που ρίχνει την πόρτα του Πολυτεχνείου και ίσως τα σχόλια που θα ακούει από τους γύρω του…
  Από τη μία λέω ότι ίσως να μη μπορούσε να κάνει αλλιώς, αλλά από την άλλη λέω ότι θα μπορούσε… ακόμα και να χάσει την ίδια του τη ζωή.
  Πάντως είναι συγλονιστική μαρτυρία.

 16. «Τότε οι “μαυροσκούφηδες” ήταν σώμα επιλέκτων. Πήγα εθελοντικά.»

  «Οπως περνούσαν οι φοιτητές θυμάμαι ότι έριχναν μέσα στο τανκ πακέτα τσιγάρα και ό,τι προμήθειες είχαν μαζί τους. Οταν γυρίσαμε στο Γουδί, το άρμα έμοιαζε με περίπτερο.»

  «Οκτώ ημέρες αργότερα, κάτι θα σπάσει μέσα του. Το φρόνημά του θα κλονισθεί, όταν θα δει τον «εθνοσωτήρα» να καθαιρείται και να περιφρονείται από τους συνοδοιπόρους του»

  «Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές KKE»

  «Στη θέση μου θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας, έφεδρος στρατιώτης ήμουν άλλωστε. Δεν με απαλλάσσει όμως αυτό. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου»

  Έφεδρος αλλά μαυροσκούφης ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ έγινε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ.
  Κάτι έσπασε μέσα του όταν καθαίρεσαν τον «εθνοσωτήρα». Σου λέει λες να αλλάξουν τα πράγματα κι εγώ να είμαι απέξω;
  Όταν έγινε εργάτης ψήφισε ΚΚΕ !!!

  Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτό το ανθρωποειδές θα ήταν ο πρώτος που θα ξαναστήριζε μια νέα χούντα;

  ΥΓ.Το περιστατικό με το περίπτερο το σημείωσα γιατί κάτι μου λέει ότι θα πούλησε τα τσιγάρα στους άλλους στρατιώτες. Θα έβγαλε και χαρτζιλίκι το κάθαρμα.

  ΥΓ2 Από μετανοούσες Μαγδαληνές πια, πήξαμε

 17. «Όταν έγινε εργάτης ψήφισε ΚΚΕ !!!» Τον γνωρίζεις κι εσυ; Ξέρεις ότι έγινε εργάτης δηλαδη;

 18. Μα καλά αμφισβητείς την εντιμότητα και την ειλικρίνεια του ανδρός;
  Αφού είπαμε μετανόησε, εξομολογήθηκε και κοινώνησε. Δεν θα έλεγε ψέματα…
  Αι σιχτίρ, μη δείτε αγνό ιδεολόγο να κάνει την αυτοκριτική του αμέσως να τον αμφισβητήσετε.

 19. giotavita

  Εφεδρος,μαυροσκούφης και φασίστας επί χουντας όλα αυτά.Το ομολόγησε ο άνθρωπος βρε παιδιά.Γιατί μαλώνετε????
  Εξομολογημένη αμαρτία,συγχωρεμένη……..

 20. zalmoxis

  Χαίρετε!
  Νομίζω πως δεν είναι εύκολη υπόθεση να «καταδικάζει» τελεσίδικα η και αντίθετα να «αθωώνει» κάποιος λόγω μεταμέλειας ή «μεταμέλειας» (το ποιο από τα δύο είναι σωστό μόνο ο ίδιος το ξέρει) τον Α. Σκευοφύλακα, αν δεν συντρέχουν οι εξής απαραίτητες προϋποθέσεις:
  1. Τί θα πράξουν, αν δεν έχουν ήδη πράξει -δικαιωματικά πρώτοι- οι τραυματίες από το τανκ και τις σφαίρες ή οι συγγενείς των νεκρών. Αν αυτοί είναι πρόθυμοι να συγχωρήσουν, τότε ίσως, γιατί όχι…
  Αν όμως αυτοί δεν δέχονται να το κάνουν, αν δεν πειστούν για την ειλικρίνεια του θύτη, τότε είναι μέγα σφάλμα και προσβολή του θύματος, να έρχεσαι στη θέση του θύτη και όχι του θύματος.
  2. Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου ο δημοσιογράφος ή το μέσο που πήρε τη συνέντευξη του Σκευοφύλακα να ζητήσει και τη γνώμη της άλλης πλευράς, αν αυτό έγινε και γνωρίζει κάποιος κάτι. θα έχει ενδιαφέρον
  3. Δεν έχω πληροφορηθεί εάν η Πέπη Ρηγοπούλου ή ο νεαρός που φώναζε στο Σκευοφύλακα έχουν μιλήσει γι αυτό. Ξέρω μόνο πως η Ρηγοπούλου, όπως αναφέρει η Άννα Μαντόγλου στο βιβλίο της «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου – Η συγκρουσιακή σχέση ατόμου και κοινωνίας» (εκδόσεις Οδυσσέας) κατέθεσε μία μαρτυρία πως «…σκότωναν έτσι, εν ψυχρώ….». Όπως επίσης καταλαβαίνω πως μέσα από την προκήρυξή της στις 9 Οκτωβρίου 1989 η 17 Νοέμβρη αποδίδει στην Πέπη Ρηγοπούλου (απλώς το αναφέρω άνευ σχολίου…) τη θέση ότι κανένας φόνος δεν συγχωρείται από καμία πλευρά, συν το ότι στο Πολυτεχνελιο ήταν οπλισμένοι εναντίον άοπλων.
  4. Το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό (ιδεολογικό, ακόμη δε και… «θρησκευτικό») άρα υποκειμενικό, με μόνη εξαίρεση το ότι αν η επίπτωση από την πράξη του θύτη είναι τελεσίδικη τότε πού να υπάρχει συγχώρεση; αδύνατο, Αν είναι αναστρέψιμη, τότε -ίσως- μπορεί να υπάρξει. Αν λοιπόν ο Σκευοφύλακας σκότωσε άνθρωπο ή σακάτεψε κάποιον ανεπανόρθωτα, τότε…
  5. Εκατομμύρια ανθρωπωώρες έχουν ξοδευτεί παγκοσμίως σε συζητήσεις κι αρθρογραφίες για ανάλογα θέματα. Από την ευθύνη των εκτελεστικών οργάνων στις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής και την Καμπότζη των Ερυθρών Χμερ, μέχρι τη βσική υπόθεση στον «Θυρωρό της Νύχτας» με τον Ντερκ Μπόγκαρτ και την Σαρλότ Ράμπλινγκ. Ε, σύγκλιση (πόσο μάλλον ταύτιση) ποτέ δεν υπήρξε!

  • alpha

   ωωωω…..τι λογο να αρθρωσει εδω η ταπεινοτητα μου…..
   Βιβλια,συγγραφεις,μαρτυριες….
   Α πειτε μας σας παρακαλω μιας και ειστε λατρης των τοτε γεγονοτων την ιστορια με την ΗΛΕΝΙΑ!
   Παρακαλω….ειναι η αγαπημενη μου…..
   Πειτε μας και τα επαγγελματα των εν το πολυτεχνειο συλληφθεντων «φοιτητων»….
   Α δωστε μας και 15 ονοματα νεκρων του πολυτεχνειου!!!
   Ελατε λοιπον φιλτατε,τριψατε μου στην φασιστικη μουρη τα αδιασειστα στοιχεια σας……
   Προκαταβολικα γελω…χαχαχααααα

 21. 16 xronos

  re paidia … Giati na min 3eroume kai tin alli pleyra ???o anthropos leei pos metaniose.ok to dexomaste.ma omos an egine allios??kai min 3exnate pos ayti i dimokratia esose pollous alla katadikase kai pollous athoous…

 22. Τάσος

  Γιατί κοιτάμε το δέντρο και δε βλέπουμε το δάσος; Τι κι αν λέει ψέματα; Επηρρέασε κάπως το πολιτικό σκνικό τότε; Αν δεν ήταν αυτός, θα ήταν κάποιος άλλος στη θέση του που θα έριχνε την πύλη. Η μαρτυρία του και η εξομολόγηση του αναφέρεται απλά σαν ένα γεγονός μέσα στα τόσα άλλα, σημαντικότερα και ασήμαντα της εποχής. Αυτός από φασίστας λέει ότι έγινε αριστερός, κάποιοι άλλοι όμως αριστεροί ιδεολόγοι της εποχής έγιναν οι χειρότεροι φασίστες του σήμερα και το κακό της υπόθεσης είναι ότι επηρρεάζουν άμεσα τις ζωές μας. Καλά έκανε ο Σκευοφύλαξ και μετανόησε στ’ αλήθεια ή στα ψέματα, τουλάχιστον το λέει. Δεν επηρρέασε κάποιον η ιστορία του κι αν το έκανε, θα ήταν προς το καλό βλέποντας την (έστω ψεύτικη) μετάνοια ενός φασίστα. Η γενιά του ’73 όμως που αγωνίστηκε και πλήρωσε με αίμα τους αγώνες εκείνους, αυτή τη στιγμή πίνει το αίμα του κοσμάκη ντυμένη τον μανδύα του δημοκράτη.

 23. 16 xronos

  Synfono apolitos…tote to polemousan kai tora …to xrisimopoioun se emas…

 24. zalmoxis

  Ασφαλώς και έχει σημασία αν λέει ψέμματα ή όχι ο Σκευοφύλαξ.
  Πριν ένα χρόνο ξέσπασε σάλος στη Γερμανία όταν ο μεγαλύτερος εν ζωή συγγραφέας της χώρας, ο Γκύντερ Γκρας, εξομολογήθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine» στις 11 Αυγούστου 2006 πως υπήρξε μέλος των Βάφεν Ες Ες. Και θυμόμαστε τι έγινε όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη ολόκληρη. Και να σκεφτει κανείς πως τότε δεν ήταν καν 17 ετών ούτε δήλωσε ποτέ πως θα μπορούσε να πατήσει τον άλλο με το τανκ. Αν λέει ψέματα είναι κατάπτυστος. Αν λέει αλήθεια, τότε ναι, κανείς δεν μπορεί να στιγματίζεται ισόβια.
  Όσο για το αν επηρέασε ή όχι την ιστορία, δεν μπορούμε να το ξέρουμε κατηγορηματικά. Να θυμηθούμε μόνο πως 8 ημέρες μετά, στις 25 Νοεμβρίου του 1973, ο Δημήτρης Ιωαννίδης εκμεταλλεύθηκε τις άθλιες εντυπώσεις των γεγονότων του Πολυτεχνείου και τις εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου και ανέτρεψε με πραξικόπημα τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και από εκεί ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κυπριακή τραγωδία.
  Σωστή η παρατήρησ του Τάσου για το «πίνει το αίμα του κοσμάκη», αλλά δε νομίζω να τους πιάνει όλους η μπάλα. Αν μάλιστα αναλύσει τον ξύλινο λόγο των ομιλιών στις «βουλές των εφήβων» τα προηγούμενα χρόνια, οι πολιτικοί που έρχονται προσεχώς δεν θα είναι και καλύτεροι…

 25. Τάσος

  Νομίζω ότι είναι διαφορετική περίπτωση. Ο Γκίντερ Γκρας υπήρξε μέλος των SS σε μια χρονική περίοδο που οι ναζί στρατολογούσαν μέχρι και βρέφη. Και πιστεύω ότι αν ο Σκευοφύλαξ ήταν να εξελιχθεί σε Έλληνα Γκρας θα είχε γίνει εδω και καιρό. Το γεγονός ότι έχει αποτραβηχτεί και ζει χωρίς να τον ξέρει κανένας, νομίζω ισχυροποιεί την αλήθεια της μετάνοιας του, χωρίς να θέλω να πω ότι ο Γκίντερ Γρας λέει ψέματα. Αλλά και πάλι λέω ότι ο ρόλος του τότε ήταν απλά ρόλος κομπάρσου, ρόλος που θα μπορούσε να είχε οποιοσδήποτε καραβανάς της εποχής.

  Όσο για το άλλο, εννοείται ότι δε τους πιάνει όλους η μπάλα και ότι η γλύκα της εξουσίας είναι πάνω από ιδεολογίες και αγώνες. Αλλά όπως δε μου αρέσει να βλέπω το Χριστόδουλο με άμφια αξίας εκατομμυρίων τη στιγμή που το 20% των Ελλήνων ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας, άλλο τόσο δε μπορώ να ακούω αριστερούς της εποχής να κυκλοφορούν με Μερτσεντέ και ρόλεξ. Η υποκρισία είναι το χειρότερο και όχι μια ψεύτικη ίσως μετάνοια..

 26. Τάσος

  Να βλέπω, όχι να ακούω :ΡΡ

 27. Μαυρες μερες για τον Ελληνισμο.
  Λαμπρες στιγμες για τους Ελληνες.

 28. giotavita

  Τασο,ν’αγιάσει το στόμα σου….
  Οπως τα λες είναι!

 29. Τάσος

  @giotavita εγώ τα λέω, ποιος τ’ ακούει όμως.. :Ρ

 30. Εγώ δεν τα ακούω, τα διαβάζω και συμφωνώ! 😉

 31. Τάσος

  Γραφή γραφόντος εν τη ερήμω :Ρ

 32. zalmoxis

  Από υποκριτές στην Ελλάδα, πράγματι, άλλο τίποτε. Στην αριστερά (τα ακριβά αυτοκίνητα και τα χρυσά ρολόγια είναι το λιγότερο, μην πάμε σε τίποτε off shore…)στην εκκλησία, στην… εξέδρα (π.χ. ο Ρεχάγκελ από «βαψομαλιάς» το 2003 έγινε «εθνικός ήρωας» και «κένιχ Όττο» το 2004, υποβιβάσθηκε πάλι σε «αρτηριοσκληρωτικό συνταξιούχο με εμμονές» όταν μείναμε εκτός mundial 2006 καιξανάγινε «κώουτς επιτυχιών» εφέτος με την πρωτιά σε βαθμούς σε όλους του ομίλους για το euro 2008) στο πανεπιστήμιο, στο γραφείο, στην οικογένεια (14:30 με 15:30 η μισή Ελλάδα κερατώνει την άλλη μισή) κ.ο.κ.
  Επειδή λοιπόν η υποκρισία περισσεύει Επειδή λοιπόν η υποκρισία περισσεύει σε αυτή τη χώρα, οφείλουμε να είμαστς και λίγο καχύποπτοι . Μακάρι πάντως -για τον ίδιο πρώτα πρώτα- να είναι ειλικρινής! Όμως δεν παύω να πιστεύω πως μόνος αρμόδιος να αποδεχθεί τη συγνώμη είναι η «απέναντι πλευρά». Προς τιμήν πάντως του Σκευοφύλακα (αν είναι ειλικρινής) οι συγνώμες είναι σπάνιες στην Ελλάδα όπως επίσης και οι «αφέσεις αμαρτιών» (π.χ. μόνο τον Στάθη Παναγούλη και κανα δύο άλλους έχω ακούσει να συγχωρούν τους βασανιστές τους).
  Είπαμε όμως, η ηθική (διότι περί αυτού πρόκειται) είναι σε ανάλογες περιπτώσεις υποκειμενική και όχι αντικειμενική.

 33. den me endiaferei an metanoiose pragmatika h’ oxi o odigos tou tank. An den epefte h puli tou Polutexneiou kai den akolouthouse otio akolouthise den tha epefte h diktatoria….eksegerseis kai katalipseis eixan ginei kai prin kai eixan liksei xoris na pesei to kathestos…gia na pesei eprepe na xythei aima…kai gia na xuthei aima kapoioi dimosioi upalliloi eprepe na upakousoun stis entoles…. Ta paidia pou itan mesa sto polutexneio an pragmatika pisteyan ayto pou ekanan itan proetoimasmena na xusoun to aima tous gia ton skopo ths dimokratias…
  fantazeste an oi staurotes tou Xristou stratiotes arniountan na ton stayrosoun kai den ginotan h stayrosi, tha upirxe xristianismos simera? Akraio paradeigma alla apodeiknuei thn simasia ton gegonoton ths istorias….

 34. Καλόν ειναι να τα επαναφέρουμε στη μνημη μας
  ριτς

 35. Επειδή βλέπω ότι αυτή τη στιγμή τα σχόλια του παρόντος ποστ και του προηγούμενου με τις σέξι αστυνομικίνες είναι στο 37-37, ομολογώ ότι ρίχνω αυτό το σχόλιο μόνο και μόνο για να περάσει μπροστά στο σκορ το παρόν ποστ.;-)

 36. manefski

  Ρε τι κανει ο κοσμος για να πουλαει ολα ειναι μαλακιες ο συγκεκριμενος οδηγος εχει παει στο κυριο .Μα καλα οτι και να σας πουν αμερικανακια το μασατε;;;;

 37. manefski κάνεις πολύ λάθος…προχτές τον συνάντησα!!!

 38. Ο οδηγός του τεθωρακισμένου σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Βρήκα αυτή την συνέντευξη αναζητώντας υλικό που θα με βοηθούσε να καταλάβω καλύτερα την επέτειο.

  Ήμουν μικρός τότε και δεν έχω αναμνήσεις.

  Όταν διάβασα το κείμενο, θέλησα να το αναδημοσιεύσω όχι τους αναγνώστες του μπλογκ, αλλά για μένα τον ίδιο. Είχα την ανάγκη να κρατήσω την συνέντευξη στο αρχείο μου, προσβάσιμη σαν ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ εκείνων των γεγονότων.

  Είμαι πολύ χαρούμενος που το κείμενο τράβηξε και την δική σας προσοχή. Σας ευχαριστώ για τα σχόλια αλλά και την διάθεσή σας να συζητήσετε μέσα από τις Παραφωνιάδες.

  Είναι τιμή μου που περάσατε από τα μέρη μου, ελπίζω να καταφέρω να σας έχω ξανά μαζί μου και σε επόμενα ποστ.

  Με εκτίμηση

  Παράφωνος

 1. 1 Ο δημοκράτης οδηγός του … Πολυτεχνείου!!! « Ένας μπαμπάς που μεγαλώνει παρέα με τα παιδιά του!

  […] Αυτές τις μέρες διάβασα στα ποστ της Ρίτσας και τους παράφωνου για τον οδηγό του τανκς στο Πολυτεχνείο. Θυμήθηκα ότι […]
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: