Ελπίζω να μην είναι αλήθεια…

Πριν λίγες ημέρες έλαβα ένα μαιλ με το παρακάτω κείμενο. Δεν ξέρω πόσο κοντά στην αλήθεια είναι αλλά θα προτιμούσα να πρόκειται για φάρσα.

pet1309.jpg

Γενετικά τροποποιημένα όντα προκαλούν σάλο

Ένα γενετικά τροποποιημένο ον που σχεδιάστηκε για να πωληθεί ως pet από εταιρεία γενετικής μηχανικής, προκαλεί σάλο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια μορφή παιδικής κούκλας με γενετικά τροποποιημένο DNA, η οποία έχει μεν το μέγεθος παιδικού παιχνιδιού, διαθέτει ωστόσο μηχανισμούς καρδιακών παλμών, αίσθηση του πόνου, ακόμη και αληθινά δόντια. Διατίθεται σε επτά διαφορετικούς τύπους.

Το genpet είναι ζωντανό μαστοφόρο που αναπνέει. Η εταιρεία Bio-Genica που το κατασκεύασε, φρόντισε να του τοποθετήσει αίμα, κόκαλα και μύες που μπορούν να αιμορραγήσουν εάν κοπεί ένα μέρος τους. Σχεδιάστηκε για να πωλείται σε καταστήματα παιδικών παιχνιδιών και όχι κατοικιδίων ζώων, αν και θα πωλείται ως κατοικίδιο. Γι’αυτό και διατίθεται σε πλαστική συσκευασία.

Η διαδικασία σύμφωνα με την οποία κατασκευάστηκε το genpet, ονομάζεται «Zygote Micro Injection» και αποτελεί συνδυασμό DNA, με την εισροή συγκεκριμένων πρωτεϊνών διαφορετικών ειδών. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1997, κατά τη διάρκεια ερευνών για τον εντοπισμό κοινών στοιχείων ανάμεσα σε ποντίκια και μέδουσες βιοκαλλιέργειας και από τότε συναντάται στην κλωνοποίηση κουνελιών, γουρουνιών, ψαριών και πιθήκων. Μέχρι σήμερα χρησιμοποιείτο σε χιμπατζήδες, αράχνες και πρόβατα. Και τώρα έρχεται το genpet.

To genpet διατηρείται στην πλαστική συσκευασία με έναν τύπο χειμερίας νάρκης που ελέγχεται από σωλήνα από τον οποίον διοχετεύεται ειδική πρωτεϊνη. Κάτι που συναντάται σε πολλά ζώα των βορείων ή σκανδιναβικών χωρών. Αναπνέει από ειδικές τρύπες εξαερισμού. Εχει αίσθηση του πόνου; Βεβαίως. Εχει επίσης ελάχιστες φωνητικές χορδές που το βοηθά να φωνάξει όταν νιώσει την οποιαδήποτε ενόχληση. Δείχνει τα συναισθήματά του μέσω ειδικών διαφοροποιημένων κωδικών, που τους διακρίνει κανείς από το χρώμα τους. Δεν μεγαλώνει. Εχει διάρκεια ζωής από ένα μέχρι τρία χρόνια και δεν χρειάζεται μπαταρίες. Τα μαλλιά του μεγαλώνουν. Ελάχιστα μεν, αλλά μεγαλώνουν.

Ανοιγοκλείνει κανονικά τα μάτια του, μπορεί να δαγκώσει εάν χρειαστεί, ενώ αναγνωρίζει τον ιδιοκτήτη του. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ισχυρίζονται ότι μπορεί ακόμη και να θαφτεί.

Ούτε η τιμή του, ούτε και η στιγμή που θα κυκλοφορήσει στην αγορά έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Advertisements

 1. Από ένα φόρουμ όπου γίνεται συζήτηση για από το θέμα από τον Ιούνιο του 2006 ακόμα.
  Λογικά θα έπρεπε ήδη να κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά

  i think its a hoax for a few reasons:

  firstly if we could bio-engineer why waste it on silly little toys? the major governments would have robitic soldiers out in iraq, robotic deep sea divers, servants etc…as far as i know the furthest people have got with bio-engineering is a little AI, voice recognition and such but not a full bio-human.

  also theyre said to be cheap, if it was THAT good it wouldnt be cheap, if you ask me id say they would be close to half a million to a million pounds/dollars because if they were real bio-humans (whats the real word for that? …hum…) then the technology would be very advanced and companies are greedy and that equals high price tags.

  also the picture…its very tacky IMHO which makes me think its not part of a REAL advertising campaign.

  the interesting thing is though as already said the internet publicity! it is pretty well known to Mr. Google which makes me think…why? methinks its because of blog entries because a lot of the links i found had the word «blog» in the title which makes me think a spammer has been wt work spamming the word «Gen Pet» accorss everything he can find.

  and like i said it reminds me of bonsai kitten (which i admit i fell for at the start) which was obviously a hoax.

  thats just my opinion though, i could be wrong i just doubt it

 2. Τελικά μάλλον είναι Hoax…
  Δες εδώ

  It should be pretty obvious that Genpets aren’t real, though the Genpets site is well designed. The Genpets site is the creation of artist Adam Brandejs. Apparently he’s actually been hanging these things in store windows. And the real-life versions of them look like they’re alive, thanks to some robotics and circuitry.

 3. Αν είναι αλήθεια…είμαστε και ΠΟΛΥ μαλάκες…γιατί όλοι αυτοί στηρίζονται στην αγορά…ξέρουν πως υπάρχει κοινό…

 4. Αστο.Χεστο…Το θεμα ειναι απατη…Την πατησα και εγω πολυ πιο πριν απο εσενα!!!

  http://prezatv.blogspot.com/2007/07/8.html

 5. Ανώνυμος

  …Όσοι ήδη έχουν φρικάρει από τα παραπάνω ίσως θα ανακουφιστούν με το να ακούσουν ότι τα Genpets είναι στη πραγματικότητα γλυπτά πλαστικού και λατέξ (συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων κυκλώματος και της ρομποτικής) του Καναδού εμπορικού καλλιτέχνη Adam Brandejs…
  Όπως έχει εξηγήσει ο ίδιος όταν πρωτοπαρουσίασε τη δουλειά του σε μια από κοινού έκθεση της εργασίας του, το 2005, τα Genpets είναι μια προσπάθεια προβληματισμού της κοινής γνώμης για την έννοια της Γενετικής μηχανικής και για το πώς αισθάνονται σχετικά με το που μπορεί να μας οδηγήσει αυτή η επιστήμη. Ο ίδιος δηλώνει:
  “Δεν είμαι ενάντια στη Γενετική μηχανική, είμαι απλά διστακτικός για το που, πώς και από ποιους θα χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία. Αυτό συνοψίζει η τέχνη μου. Δεν θέλω να με περνάνε για κάποιο τρελλό ακτιβιστή ούτε από την άλλη ότι επιδοκιμάζω αυτή τη τεχνολογία. Η Γενετική Μηχανική θα μπορούσε να οδηγήσει σε ιατρικές σημαντικές ανακαλύψεις που θα σώσει ζωές. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; ..Αυτό που κάνω είναι περισσότερο μια κριτική της εταιρικής ηθικής παρά της τεχνολογικής ηθικής. Εάν αναρωτιέστε ακόμα εάν τα Genpets είναι πραγματικά ή όχι, εντάξει, πολλοί ακόμα αναρωτιόνται αν είναι, αλλά δεν είναι αυτό που θέλω να τονίσω…
  …Απλά, σταματήστε, και σκεφτείτε. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που πιθανώς-όπως και οι περισσότεροι που βλέπουνε την δουλειά μου-βρίσκετε ιδιαίτερα ενοχλητικό και όμως ίσως και να θελήστε ακόμα και να αγοράσετε ένα Genpet. Γιατί υπάρχει αυτή η τάση να αγοράζουμε προϊόντα ανεξάρτητα από το τι πραγματικά είναι αυτά; Και τι κάνει αυτό το θέμα τόσο ενοχλητικό ή ίσως και μη ενοχλητικό. Εξετάστε και τις δύο πλευρές του ζητήματος, και εξετάστε πώς εκτρέφουμε τα ζώα στα αγροκτήματα, και στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων σήμερα. Πώς συνδέονται όλα αυτά;
  Τα Genpets είναι η φυσική αντιπροσώπευση μιας ερώτησης. H Γενετική Μηχανική, όπως οποιαδήποτε νέα τεχνολογία, υπόσχεται πολλά θετικά. Ως είδος εντούτοις τείνουμε να δίνουμε πολύ περισσότερη αξία στην τεχνολογία ως λυτρωτής μας από το ότι ίσως είναι. Μέσω των Genpets κάνω κριτική για την επίπτωση που η Γενετική Μηχανική μπορεί να έχει, γιατί όλοι ξέρουμε ότι στο κάτω-κάτω της γραφής είναι το κέρδος που κινεί τα νήματα. Το ερώτημα σχετικά με την Γενετική Μηχανική δεν είναι ίσως οι θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις της, ή το που μπορεί να μας οδηγήσει. Είναι περισσότερο εάν είμαστε ή όχι αρκετά υπεύθυνοι γι’ αυτήν..”
  Το Genpets έχουν ήδη δημιουργήσει αντιδράσεις όπου εκτέθηκαν ή μέσω της ιστοσελίδας τους (www.genpets.com) ή σε ενώ πολλοί τα θεώρησαν αληθινά κάνοντας κουβέντα και για προσπάθεια μποϊκοταρίσματος.
  Ανέφικτη φαντασία, ή αλλιώς: “δεν γίνονται τέτοια πράγματα”;
  Διαβάζοντας τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι δεν είναι παρά μια φάρσα για να διεγείρει συνειδήσεις ίσως εύκολα μπορεί κάποιος να απαξιώσει το μέγεθος του πράγματος του οποίου προϊδεάζει. Ότι αυτά δεν γίνονται, ότι είναι όπως στις ταινίες, μια άλλη πραγματικότητα που δεν αφορά την καθημερινή ζωή, απλά εξιτάρει τη φαντασία και το αισθητήριο του φόβου για το καινούργιο…Ωστόσο το πιο τρομακτικό στη παραπάνω περιγραφή δεν είναι το φανταστικό της κομμάτι όσο η ομοιότητα που έχει με αυτό που ονομάζεται πραγματικότητα της εμπορικής χρήσης της βιοτεχνολογίας με όλες τις δυνητικές κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις.
  Η περιγραφή του “προϊόντος” της Bio-Genica ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να μιμείται τον τις αντίστοιχες περιγραφές μεγάλων εταιρειών βιοτεχνολογίας όταν διαφημίζουν την ατζέντα και τα προϊόντα τους. Αρκεί μια ματιά στην ιστοσελίδα της Μονσαντο, των λόμπι των εταιρειών βιοτεχνολογίας ή το προσωπικό blog κάποιου “λαμπρού” επιστήμονα.. Ένα μπαράζ λέξεων και οραμάτων.. υποσχέσεις για “λαμπρό μέλλον”, πρoϊόντα που ταιριάζουν στις “σύγχρονες απαιτήσεις”. “Καινοτομία”, “αναπόφευκτη εξέλιξη”. Και φυσικά ανθρωπισμός: “καταπολέμηση της μάστιγας της πείνας”, της φτώχιας, της αρρώστιας, του θανάτου. Γενετικά τροποποιημένα φυτά πατενταρισμένης τεχνολογίας, ιδιόκτητα γονίδια, βιοτεχνολογική-βιοχημική τροποποίηση βιολογικών λειτουργιών και συμπεριφοράς σύμφωνα με αποδεκτά χρησιμοθηρικά μοντέλα. Προσαρμογή των βασικών αρχών της ζωής σε πλαίσια εμπορεύσιμου υλικού. Εμπόριο, κέρδος, ιδιοκτησία. Κανένα όριο. Κανένα μέτρο. Και κάπου στο βάθος, πολιτική. Βιο-πολιτική. Έλεγχος. Κυριαρχία.
  Η ευκολία με την οποία εισάγονται πια κανόνες του εμπορίου στην διαχείριση έμβιου υλικού και η χυδαιότητα με την οποία χρησιμοποιούνται έννοιες όπως πρόοδος, φροντίδα, ευθύνη έχει από καιρό ξεπεράσει την σφαίρα του φανταστικού και κινείται σε απόλυτα ρεαλιστικά πεδία. Η βιοτεχνολογία θεωρείται πια το νέο πεδίο οικονομικής δραστηριότητας με απρόβλεπτες συνέπειες. Γίνεται όλο και πιο εφικτό τα γονίδια, τα χαρακτηριστικά που μεταφέρουν, οι λειτουργίες ζωντανών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπινων, να χειραγωγηθούν και να προσαρμοσθούν σε μοντέλα παραγωγής. Το τελευταία έγκυρα οικονομικά έντυπα θεωρούν την βιοτεχνολογία ως τη νέα βιομηχανική επανάσταση και όποιος προλάβει θα κάνει τρελά κέρδη. Και, φυσικά, οποιοιδήποτε περιορισμοί και κριτική θεωρούνται εμπόδια αυτής της νέας οικονομικής ανάπτυξης που ξεπερνιούνται με μπόλικη σάλτσα υποσχέσεων, πολιτικής, δημοσίων σχέσεων και επιρροής στα κέντρα εξουσίας. Όσο για τυχόν εντονότερες αντιδράσεις, ο νόμος μπορεί να συνδράμει ποινικοποιώντας αυστηρά την καταστροφή και το ξερίζωμα οποιαδήποτε γ.τ. πειραματικής καλλιέργειας ή την απελευθέρωση πειραματόζωου από το κλουβί του.. (3).
  Ωστόσο, ήδη πολλοί, πάρα πολλοί έχουν άλλη γνώμη. Κι αυτό γίνεται εμφανές. Το κίνημα κατά των γ.τ.ο.-και της βιοτεχνολογίας στη μορφή που υφίσταται,-έχει διευρυνθεί και αφορά πια πολλούς. Η πολεμική που αναπτύσσεται είναι έντονη και αρκούν κάποιες απλές αφορμές για να καταδείξουν το πραγματικό μέγεθος τις επίθεσης που πραγματοποιείται πια κατά τις ίδιας της φυσικής υπόστασης. Το Genpet δεν είναι παρά ένα γκροτέσκο αστείο. Η αδιαφορία μπορεί να επιτρέψει τέτοιες ιστορίες να γίνουν εφιαλτικό γεγονός.

  πηγή :www.indy.gr

 6. @renata σκέψου ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη

  @AFM πάντα ενημερωμένος. Ευχαριστώ για το ρτεπορταζ 😉

  @Mano εδώ πουλάνε παιδιά,οι κούκλες δεν θα είχαν ζήτηση;

  @Preza αν την πάτησες και εσύ νιώθω καλύτερα ¨που δεν είμαι μόνος χαχα

  @Ritsmas εγώ λέω αυτά που διαβάζεις,

  @Anonyme ευχαριστούμε για την απάντηση. Την επόμενη φορά βάλε και ένα ονοματάκι να σε αναγνωρίζουμε !!!

 7. kai ego thn patisa proxtes kai mpika sto site….prospathousa na mpo sta forum pou fusika den douleuan….

 8. Καλό είναι, αφού κινούμαστε στο Internet να ψάχνουμε πριν δεχτούμε κάθε hoax. Όχι μόνο είναι παλιό το θέμα αλλά θα δεις ότι και η Wikipedia έχει άρθρο.
  Πολύ κακό για το τίποτα

 9. Λαλα και εγώ την πάτησα…… άσε που σήμερα είδα αντίστοιχο post και σε άλλο blog. Παίζει να είναι και το καλύτερο hoax πάντως…

 10. Dr Cognitive

  Αυτό μπορεί να μην είναι αληθινό κάποια άλλα πράγματα όμως είναι…

  Πηγαίνετε εδώ :

  http://edu.demokritos.gr/pages/activities/summerSchool/summerSchool2007/therino2007.htm

  Από τον Ειδικό κύκλο ΙΙ

  Κατεβάστε την διάλεξη » Μικρο-Ηλεκτρο-Μηχανικά συστήματα: Τεχνολογία και Εφαρμογές» (ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007)

  Θα πάθετε την πλάκα σας ειδικά στις σελίδες 73-109 και ειδικά στις 99-109.

 11. antilogos

  Φοβερό αν είναι αληθινό…
  Ανοίγονται δρόμοι για την κατασκευή διαφόρων όντων γενετικά τροποποιημένων που ίσως μπορούν να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες όπως σε πλανήτες μη κατοικήσιμους τώρα για τον άνθρωπο…

  ΥΓ Διαφωνώ με την χρησιμοποιησή τους ως παιχνίδια απο παιδιά…

 12. ADFGDF

  Κρίμα ρε γμτ, κ είμουν έτοιμος να πάρω ένα…
  Ούτε λερώνει ούτε τρώει συχνά, μονο που ειναι λιγο ακριβο, $1495 USD καπου είδα…
  Τρομαχτικό στην αρχή αλλα… lets be open minded.
  Και η Coca-Cola οταν πρωτοβγήκε κανεις δεν την έπηνε με το τρομαχτικο μαυρο χρώμα που είχε αλλα τωρα πια… είναι της μόδας.

 13. λιακαδα

  Μακάρι ναάναι φάρσα…
  Τα χειρότερα να μην έρ8ουν! ποτέεεε
  σε τι κόσμο μαμά μ έχεις φέρει να ζήσω!
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: