Και τώρα τι;

Διαβάζω σε δεκάδες ποστ τα καλά νέα από τις επιτυχημένες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τις καταστροφές.

rainseed.jpg

Αναρωτιέμαι όμως γιατί είμαστε ικανοποιημένοι;

Τι πετύχαμε με αυτό.

Σε μια αναπάντεχη τηλεφωνική συζήτηση μου τέθηκε το ερώτημα γιατί πιστεύω ότι με μόνο μέσο τα μπλογκ και τα κινητά ήταν δυνατό να μαζευτούν τόσοι άνθρωποι.

Μα τα email και τα sms δεν είναι ένα απλό μέσο. Κάθε έλληνας έχει 1,5 κινητά συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και ίσως αρκετών γερόντων που κρατιούνται ακόμη γατζωμένοι στην ζωή παρόλο που στον εμφύλιο ήταν ενήλικες. Όσο για τα email μην ξεχνάτε πόσες φορές δεχθήκατε χαζομυνήματα του τύπου «αν δεν στείλεις αυτή την φωτογραφία σε δέκα φίλους σου, τότε θα σου καεί το κεικ, αν όμως την στείλεις θα γίνεις δισσεκατομυριούχος και το βράδι θα κοιμηθείς με την Πάρις Χίλτον». Αυτά τα εμαιλ μπορούν να κάνουν τον γύρο του κόσμου σε λίγες ημέρες, άρα στην ελλαδίτσα μας λίγες ώρες είναι αρκετές για να ενημερωθούμε αρκτές εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες.

Ας μην υποτιμούμε τις νέες μορφές επικοινωνίας γιατί το γεγονός ότι πρίν 15 χρόνια ένα γράμμα-μήνυμα έφτανε (αν έφτανε) στην διπλανή πόλη μετά από μια εβδομάδα, έχει ξεπεραστεί.

Ας αξιοποιήσουμε την δύναμη που μας δίνεται με τα νέα μέσα. Όχι να μην την καταχραστούμε αλλά να την αξιοποιήσουμε.

Και επιτρέψτε μου να πω για ακόμη μία φορά ότι γεμίζοντας τις πλατείες δεν έχουμε αξιοποιήσει τίποτα.

Ήταν εύκολο και δυστυχώς χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα αυτό που έγινε.

Δεν δράσαμε όπως νομίζουμε.

Απλά αντιδράσαμε σε ένα άσχημο ερέθισμα.

Η αντίδραση το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι να φοβίσει τους υπεύθυνους. Να του θυμίσει ότι δεν τρώμε κουτόχορτο και ότι είμαστε εδώ και τους παρακολουθούμε.

Όμως αγαπητοί μου, πιστεύετε ότι υπάρχει έστω και ένας υπεύθυνος που περίμενε να μαζευτούμε στο Σύνταγμα για φοβηθεί;

Τους έχετε δεί όλους πως βγαίνουν στα κανάλια; Δεν μας κοιτάνε στα μάτια.

Στεγνό είναι το στόμα τους.

Άρα δεν τους φοβίσαμε περισσότερο, δεν αλλάξαμε κάτι, δεν προσφέραμε σε κανέναν εκτός ίσως από τα κανάλια που γεμίσανε με εικόνες τα ανέραστα δελτία τους.

Η αντίδραση ήταν ωραία αλλά ήταν αναποτελεσματική και σπατάλη ενέργειας.

Η δράση όμως είναι αυτό που χρειαζόμαστε.

Η δράση μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

Μια δράση που δεν θα έχει σαν σημαία της ένα δάχτυλο που δείχνει τον απέναντι αλλά τον εαυτό μας.

Επιτέλους ας ενωθούμε και ας δράσουμε όλοι μαζί αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας.

Οι άνθρωποι χρειάζονται φαγητό, χρειάζονται κουβέρτες, χρειάζονται έστω μια αγκαλιά.

Και εμείς οι προοδευτικοί άνθρωποι του ιντερνετ είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε εκμεταλλευόμενοι την δύναμη που μας δίνει το μέσο που χρησιμοποιούμε για να μεταφέρουμε στην άκρη του κόσμου το μήνυμά μας…

Τέρμα οι αντιδράσεις, ας αρχίσουμε τις δράσεις !!!

σημ:το ποστ δεν έχει τελειώσει εδώ… θα συνεχιστεί ελπίζω και με την δική σας βοήθεια

Advertisements

 1. Τα blogs τα γράφουν άνθρωποι από το γραφείο ή το σπίτι τους ως χόμπι – όπως άλλοι πάνε για κυνήγι ή τέννις τα σαββατοκύριακα – και ως επί το πλείστον ασχολούνται με τα προσωπικά τους και τις προσωπικές τους ανησυχίες (ποιητικές, λογοτεχνικές, φωτογραφικές και άλλες). Τα blogs οφείλονται ως φαινόμενο στην επικράτηση του ιδιωτικοποιημένου ατόμου (προσέξτε ότι μιλάμε καθημερινά για άτομα και ΟΧΙ ανθρώπους) ως ανθρωπολογικού τύπου και συνιστούν σύμπτωμα αποξένωσης. Επομένως δεν θα περίμενα και πολλά. Όχι από το χόμπι μου τουλάχιστον. Και νομίζω ότι στα blogs παραείμαστε αυτοαναφορικοί για να δούμε πραγματικά τι παίζει παραέξω.

 2. Συμφωνώ σε όλα, άψογο το κείμενο.

 3. @gerasime με μπερδεύεις… Δεν είναι το μπλογκινγκ μοναχικό σπορ γιατί κάποιοι μας διαβάζουν και κάποιους τους διαβάζουμε.
  Είναι μια μορφή επικοινωνίας απόλυτα συλλογική, τόσο που σε ένα κοινό σκοπό μπορεί να συντονιστεί στην ίδια συχνότητα και αντιδράσει.

  @JUGO χαθήκαμε. Χαίρομαι που συμφωνείς και ελπίζω να έχεις όρεξη για δράση…

 4. Εγώ περιμένω κάτι με λευκά ρούχα… έχω ένα νυφικό να φορέσω, μούρλια! Περιμένω τα χιόνια που θα είναι must. (μή χέσω)

 5. @kaltso ρε φιλε όχι σε άσπρο αυτό το αφήνουμε για τις διαδηλώσεις ενάντια στις χιονοστιβάδες. Μάλλον με τα μαγίο θα πάμε στην επόμενη ώστε να ασχοληθούμε με τις πλημμύρες….

 6. Αχχχ, κρίμα, δεν έχω μπανιερό. Με τη τσού2 μου κάνω μπάνιο.

 7. @kaltso ακόμη καλύτερα, κάτι σαν τον Βεργή θα προστατέψουμε την φύση με «την φύση μας».

 8. Παράφωνε επικοινωνία λίγο κατακερματισμένη και ίσως υπερβολικά εξατομικευμένη, σε βαθμό που χάνεται το συλλογικό και μένει μια αίσθηση ατόμων που από τον καναπέ ή την πολυθρόνα επιχειρούν να υπερβούν την αυτοεπιβεβλημένη εξορία τους, να ρίξουν τους τοίχους γύρω τους και να ακούσουν. Δύσκολο.

 9. @gerasime δύσκολο αλλά για όσους είναι επιθυμητό δεν υπάρχει λόγος να μην προσπαθήσουν…

 10. Εννοείται και συγνώμη αν ήμουν εκτός πνεύματος post, απλά εξέφρασα έναν προβληματισμό.

 11. Διαφωνω.
  Το μπλόγκινγκ δεν είναι σύμπτωμα αποξένωσης αλλά συνέπειά της.
  Σύμπτωμα ανάγκης για επικοινωνία είναι.
  Κι ευτυχως ακόμα όταν χρειαστεί οι μπλόγκερς σηκώνονται από τις οθόνες τους,οταν άλλοι εξακολουθούν στους καναπέδες.
  Για μενα ήταν αρκετό έστω κι γι αυτό :
  » Να τους θυμίσει ότι δεν τρώμε κουτόχορτο και ότι είμαστε εδώ και τους παρακολουθούμε.»

 12. Παίζει πολύ το ερώτημα αυτό – και μάλιστα με την ίδια ακριβώς έκφραση! Νομίζω ότι πρέπει πλέον να αρχίσει ένας διάλογος μεταξύ μας για μια νέα μορφή συλλογικής δράσης. Και επιτέλους να ακουστεί παντού ότι μπορεί να υπάρξει αντίδραση στον ατομισμό και τον ωχαδερφισμό. Δύσκολη διαδρομή, αλλά πλέον μονόδρομος κατά τη γνώμη μου.

 13. @gerasime δεν δέχομαι την συγνώμη σου γιατί δεν υπάρχει λόγος να ζητήσεις. Ο προβληματισμός σου απασχολεί πολλούς από εμάς. Εγώ προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.

  @Aqua αναφέρεις ότι «Το μπλόγκινγκ δεν είναι σύμπτωμα αποξένωσης αλλά συνέπειά της». Δεν αισθάνομαι αποξενωμένος ούτε τώρα ούτε πριν αρχίσω τις παραφωνιάδες. Αλλά πάλι δνε μπορώ παρά να μιλήσω για τον εαυτό μου. Νομίζω ότι άσχετα με το πόσο μόνοι νιώθουν κάποιοι, τα blog έχουν την δυνατότητα να συντονίσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Σε λίγα χρόνια πιστεύω αν είμαστε πιστοί στις αρχές μας ακόμη και η δύναμη των media θα είναι υποδεέστερη και ο μέσος άνθρωπος θα προτιμά να δεί τι γράφει η μπλογκόσφαιρα για ένα θέμα από το να δεί ειδήσεις.

  @exitmusician η φράση «συλλογική δράση» είναι το κλειδί της υπόθεσης. Και η απάντηση στο ερώτημά μου.

 14. roadrunner

  Το διαδίκτυο έχει δύναμη, μας δίνει την δυνατότητα να επικοινωνούμε σε πραγματικό χρόνο με πολλούς ανθρώπους κι ας μας χωρίζουν χιλιόμετρα.Τώρα ο καθένας κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας για διαφορετικούς λόγους.Αποφεύγω όμως να γενικεύω.Δεν πιστεύω πως οπωσδήποτε το μπλόγκιγκ ή κάθε μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας είναι συνέπεια της αποξένωσης ή να το θέσω διαφορετικά, δεν πιστεύω ότι όλοι οι μπλόγκερς είναι μοναχικοί,καναπενάκηδες ή αποξενωμένοι άνθρωποι.Υπαρχουν κι αυτοί αλλά ας μην το ισοπεδώνουμε τελείως 😉

  Στο θέμα μας τώρα..δεν πιστεύω πως η συγκέντρωση ήταν μάταιη ή σπατάλη ενέργειας.Θα συμφωνήσω ώς προς το αναποτελεσματική.Όμως γιατί;
  Κατα την άποψη μου είναι αναποτελεσματική γιατί για να περάσει ο Έλληνας απο την θεωρία ή την τεμπελιά και τον ωχαδερφισμό στην ουσιαστική δράση με πράξεις χρειάζεται «εκπαίδευση» από τα γεννοφάσκια του.Μεγαλώνουμε σε μια υλιστική κοινωνία,είμαστε πνευματικά ακαλλιέργητοι(τα πτυχία δεν σημαίνουν ότι είμαστε και «πνευματικοί»άνθρωποι ή καλλιεργημένοι) δεν υπάρχει παιδεία πχ στα σχολεία ή στο σπίτι για το περιβάλλον, έχουμε αποκοπεί από την φύση(και την φύση μας) και τελικά ζούμε σε έναν κόσμο που για να επιβιώσεις μαθαίνεις να λειτουργείς ατομικιστικά, εγωιστικά αδιαφορώντας για τα πάντα.Η αδιαφορία προέρχεται από την ηττοπάθεια…»εγω θα αλλάξω τον κόσμο;»λεμε οι περισσότεροι- αργά ή γρήγορα.Ερεθίσματα να μας ξυπνήσουν απο τον λήθαργο σπανίως υπάρχουν ή μάλλον σπανίως ψάχνουμε.Εδώ έρχεται η ατομική ευθύνη.

  Η συγκέντρωση ήταν ένα ερέθισμα.Το αν θα βάλει κάποιους στην διαδικασία να ψαχτούν εξαρτάται από αυτούς.Είμαι όμως αισιόδοξη 🙂

 15. ego ksero oti ola einai thema epilogon… Theleis na katseis mpros sthn othoni sou kai na ekfrazeis thn apopsi sou kai dh thn kritiki sou ? kanto….
  Theleis na pas ston erythro Stayro rouxa sto Kolono? Kanto..Theleis na doseis lefta sto ihelp kai ayto eukolo…
  Ola einai thema epilogon….As kanei o kathenas oti einai na kanei. Oute na piestei kanenas na kanei kati parapano, oute na kritikaroume epeidi kapoios den ekane….Giname oloi krites olon….

 16. Πιστεύω απόλυτα στη δύναμη του μέσου και την ενημέρωση που προσφέρει, πιθανότατα και την εικόνα που δίνει για ένα κομμάτι της κοινωνίας. Αλλά, εκεί έξω υπάρχει μια ζωή που συνεχίζεται, των ανθρώπων που συγκολίστηκαν αυτές τις μέρες αλλά έχουν δάνεια να πληρώσουν, λογαριασμούς να τρέχουν, την ανεργία να τους χτυπάει την πόρτα. Κι αυτοί θα λυπηθούν και πιθανώς να βοηθήσουν, αλλά μετά θα συνεχίσουν. Το μετά μετράει. Να μαθαίνουμε από τα όσα συμβαίνουν και με πλήρη γνώση και αξιοποίηση αυτής της μνήμης να ψηφίζουμε, να λειτουργούμε ως πολίτες, να διδάσκουμε στα παιδιά μας ως γονείς ή δάσκαλοι, να απαιτούμε από τους συμπολίτες μας και την κρατική διοίκηση. Μπορούμε να λειτουργήσουμε με μια άλλη ηθική και όχι αυτή των λίγων φτωχοδιαβόλων που πήγαν να εκμεταλλευτούν το τριχίλιαρο, ή εκείνων που κάηκε το σπίτι τους και στείλαν και τον παππού τους από τον τάφο για να πάρει την αποζημίωση εις τριπλούν; Μπορούν αυτοί να είναι ελάχιστοι, να εκλείψουν; Ίσως όχι. Αλλά μπορούμε να μην είμαστε εμείς όλοι αυτοί. Ουτοπικό θα μου πει κανείς. Έτσι είναι. Αλλά από την άλλη, αυτό το περίφημο κίνημα των μπλόγκερς, με τον Αλαβάνο να πάει να το καπηλευθεί μου τη δίνει στα νεύρα. Πάντοτε υπήρχαμε Κύριοι, απλώς δεν είχαμε δημόσιο βήμα. Τα λέγαμε στα καφενεία και στις ταβέρνες, στις γιορτές και τα γραφεία μας. Μπορούμε να κάνουμε κάτι δημιουργικό μ’αυτό; Να μην είμαστε μόνο άνθρωποι που λένε απλώς τον πόνο τους; Μπορούν οι νέοι κυρίως πολιτικοί να μας διαβάσουν με ένα άλλο βλέμμα και όχι σαν στατιστική; Μπορεί να εκφράζουμε πολλούς περισσότερους. Αν δεν μπορείτε να μας κοιτάξετε στα μάτια, κοιτάξτε στον υπολογιστή σας και θα δείτε κάτι από την καρδιά και τα πιστεύω καθενός από μας και όχι μόνο. Διαβάστε σοβαρά αυτά που γράφουμε και μην μας καπελώνετε. Για να μπορέσουμε κάποτε να σας σφίξουμε το χέρι και όχι να το ανοίξουμε δείχοντας προς το κτίριο που δώσαμε αίμα για να υφίσταται (κάτι που με βρήκε αντίθετη αλλά συνέβη και ίσως ξανασυμβεί έστω και συμβολικά μέσα μας).

 17. Ας δούμε και τη δύναμη που διαθέτουμε σήμερα στην Ελλάδα: 80% των Ελλήνων δεν έχουν internet και 95% (και λίγο βάζω) καμία σχέση δεν έχουν με τα blogs. Περισσότερη απτή δύναμη να αλλάξει καταστάσεις διαθέτει πχ η Έφη Σαρρή παρά όλοι οι bloggers μαζί. Και το ότι η «Ελευθεροτυπία» και ο Αλαβάνος μιλάνε για ‘κίνημα των bloggers’ μάλλον επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μου.

 18. Ούτε κίνημα είναι οι bloggers ούτε πρέπει να γίνουν. Απλώς χρησιμοποιούν τα ιστολόγιά τους και τις νέες τεχνολογίες για να κινητοποιήσουν κόσμο που δεν θέλει η διαμαρτυρία του να καπελωθεί από κανένα κίνημα. Αν αρχίζουν να μας θεωρούν ως κίνημα το χάνουμε το παιχνίδι.

 19. @Παράφωνος: Με αφορμή posts όπως αυτό εδώ, διατύπωσα μία σκέψη πριν λίγο:

  http://ppkp.wordpress.com/2007/08/31/protash/

  Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη για τη «διαφήμιση», αλλά θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων για μια τέτοια προσέγγιση…

 20. και τώρα θα βοηθήσουμε όπως ξέρει και μπορεί ο καθένας.
  να μην ξεχάσουμε μόνο..

 21. @Αγαπητή roadrunner χαίρομαι που έθιξες το θέμα της παιδείας. Δυστυχώς μαθαίνουμε να μην χρησιμοποιούμε την κρίση μας αλλά μόνο την δυνατότητα παπαγαλισμού. Εκπαιδευόμαστε για να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι και όχι επιχειρηματίας ή σωστά στελέχη. Πότε το σχολείο φρόντισε για να συνηθίσουμε την ομαδική εργασία; Πάντα έπρεπε να νιώθουμε ανταγωνιστικά για τον διπλανό μας και να στοχεύουμε στην εξόντωσή του ώστε να επιβιώσουμε.

  @dora η λέξη κίνημα ούτε εμένα μου αρέσει. Έχει έντονη πολιτική χροιά και φοβάμαι ότι τα κόμματα θα κάνουν τα πάντα για να εκμεταλλευθούν την φωνή μας. Όσο για την δυνατότητα επιρροής επέτρεψε μου να διαφωνήσω.
  Υπάρχουν ημέρες που η αναγνωσιμότητα ενός ποστ είναι μεγαλύτερη από την πραγματική αναγνωσιμότητα μια μικρής εφημερίδας. Αν λοιπόν συντονισθούν πολλά μπλογκ τότε πολλά παραδοσιακά media θα χάσουν τον ύπνο τους. Αυτή η δύναμη όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί εξουσία αλλά δυνατότητα, ώστε να μην καταλήξουμε από ένα αυθόρμητο μέσο σε ένα κομματικό εργαλείο επικοινωνίας.

  @exitmusician Νομίζω ότι η παραπάνω απάντηση θα σε καλύπτει. Ένα μέσο είμαστε και μέσα από αυτό το μέσο ακούγονται οι φωνές μας. Αν δεν έχουμε κάτι ενδιαφέρον να πούμε τότε εύκολα θα χάσουμε οποιαδήποτε δυνατότητα επικοινωνίας.

  @e.e se ένα μήνα από τώρα θα έχουμε ήδη ξεχαστεί… εκτός και άν κάποιοι αναλάβουν να το υπενθυμίζουν.

 1. 1 Ουστ « ΠΑΡΑΦΩΝΙΑΔΕΣ . . .

  […] Αν θέλεις μπορείς και εσύ να μας πεις την γνώμη σου ΕΔΩ No Comments Leave a Commenttrackback addressThere was an error with your comment, please try […]

 2. 2 Κλεφτήκανε « ΠΑΡΑΦΩΝΙΑΔΕΣ . . .

  […] διαβάστε και αυτό  ίσως σας ενδιαφέρει, εμάς σίγουρα η γνώμη σας δεν θα […]

 3. 3 Αυτή την φωτιά ποιός θα την σβήσει; « ΠΑΡΑΦΩΝΙΑΔΕΣ . . .

  […] ποστ συνεχίζεται όπως και μια συζήτηση ΕΔΩ…) No Comments Leave a Commenttrackback addressThere was an error with your comment, […]

 4. 4 Αυτή την φωτιά ποιός θα την σβήσει; « ΠΑΡΑΦΩΝΙΑΔΕΣ . . .

  […] και μια συζήτηση για ουσιαστικότερα θέματα  ΕΔΩ…) No Comments Leave a Commenttrackback addressThere was an error with your comment, […]
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: