Απατεώνας και τζέντλεμαν

Η είδηση πέρασε στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων, αλλά και της μπλογκόσφαιρας ίσως γιατί λόγω του θέρους αναζητούμε θέματα εύπεπτα για το αναγνωστικό μας κοινό.

ist2_349458_computer_hacker.jpg

Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα όχι μόνο γιατί το θέμα αφορούσε περισσότερους από 400.000 χρήστες του ιντερνετ αλλά γιατί στην πράξη παρόμοιες απόπειρες εξαπάτησης μέσω εμαιλ είναι πάρα πολύ συνηθισμένες.

Η είδηση όπως καταγράφτηκε από το In.gr είναι η εξής:

Πριν λίγες ημέρες, επ’ αυτοφώρω, μέσα σε Internet Cafe, συνέλαβαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έναν 20χρονο, με την κατηγορία της απάτης με ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω Διαδικτύου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 20χρονος, χρησιμοποιώντας παράνομα και χωρίς εξουσιοδότηση, υπολογιστικά συστήματα αλληλογραφίας συγκεκριμένης εταιρίας, απέστειλε μήνυμα σε χρήστες του Διαδικτύου, το οποίο φερόταν, ψευδώς, ότι στάλθηκε από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό αυτό μήνυμα, οι παραλήπτες είχαν κερδίσει το χρηματικό ποσό των 221,65 δολαρίων, με την προϋπόθεση να καταθέσουν προκαταβολικά το ποσό των 3,26 δολαρίων, ως έξοδα μεταφοράς.

Από την έρευνα αποκαλύφθηκε ότι με τον ίδιο τρόπο στις στις 2 Αυγούστου, ο νεαρός απατεώνας, είχε στείλει το ίδιο μήνυμα σε 400.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις-αποδέκτες.

Κάθε μέρα λαμβάνουμε μηνύματα παρόμοια.

Έχω κερδίσει το λότο εκατοντάδες φορές μέχρι σήμερα, έχω δεχθεί επιστολές από διάφορους έκπτωτους μονάρχες αφρικανικών χωρών που θέλουν να βγάλουν τις τεράστιες περιουσίες τους στο εξωτερικό και χρειάζονται την βοήθειά μου.

Τις περισσότερες φορές γελάω με τους αποστολείς και αναρωτιέμαι αν μπορεί κάποιος να τους πιστέψει. Όμως το γεγονός ότι με ηλεκτρονικό τρόπο μπορούμε να στείλουμε εκατομμύρια εμαιλ σε λίγα λεπτά, με ελάχιστο κόστος σημαίνει ότι αρκεί ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό αδαών χρηστών να πειστεί, για να θεωρηθεί η απάτη επιτυχημένη.

Ο πιτσιρικάς έκανε τον υπολογισμό του.

Αν στείλει 400.000 μηνύματα και το 1/1000 την πατήσουν και στείλουν τα 3 $ τότε έβγαλε σε λίγα λεπτά ένα καλό μισθό. Βέβαια ο 20ρις ήταν μικροαπατεώνας και ερασιτέχνης, γι αυτό και ήταν εύκολη η σύλληψή του. Από την άλλη αυτοί που λειτουργούν συστηματικά χρησιμοποιώντας εταιρείες φαντάσματα και τράπεζες offshore, μπορούν και συχνά αποσπούν από πολλούς μεγάλα ποσά, χωρίς ποτέ να συλληφθούν.

Προσοχή λοιπόν στις ηλεκτρονικές απάτες και εσείς τα παραδοσιακά media μην κουκουλώνετε τέτοια γεγονότα. Αντίθετα να ενημερώνετε τον κοσμάκι γιατί τα θύματα είναι περισσότερα από όσα φαίνονται.

Advertisements

 1. Είμαι βλάκας?

  Εμένα πάλι Παράφωνε με φοβίζει κάτι άλλο… Πως συνελήφθη επ αυτοφώρω σε Ιντερνέτ Καφέ??? Πως??? Με το φτωχό μυαλό μου 2 εξηγήσεις μπορώ να δώσω:

  1- Ήταν τόσο βλάκας που πήγαινε συνέχεια στο ίδιο Ιντερνετ Καφέ με αποτέλεσμα να μπορέσουν να τον εντοπίσουν οι μπάτσοι ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ ΦΥΣΙΚΑ!
  Οπότε ούτε τα Ιντερνετ Καφέ μπορύν να θεωρούνται πλέον ασφαλή…

  2- Πως εντόπισαν την I.P. adress του Ιντερνετ Καφέ οι μπάτσοι και πως κατάφεραν να πάρουν ένταλμα απο εισαγγελέα για άρση του απορρήτου εφόσον η απάτη δεν είναι κακούργημα και σύμφωνα με τη νεα νομοθεσία για να αρθεί το απόρρητο πρέπει να υπάρχουν ενδείξεις για κακούργημα????

 2. @είσαι βλάκας …. λάθος nick διάλεξες διότι αυτά που σε απασχολούν είναι πολύ έξυπνα.
  Κατά την γνώμη μου ο πιτσιρικά πήγαινε στο ίδιο καφέ συνεχώς. Αν και το κάρφωμα μάλλον είναι πολύ πιθανό.

  Αν κάποιος άλλος έχει να δώσει άλλη εξήγηση, θα ήθελα να την ακούσω.

  @tzonakos καρφωτός αλλά πότε και από ποιόν;

 3. Είδα την είδηση. Δε με εντυπωσίασε. Με εντυπωσίασε όμως ότι κιόλας έχουμε καταδικάσει και τον έχουμε σαφώς κρίνει ένοχο πριν ακόμα τη δίκη. Ξέρεις απέναντι στην υπηρεσία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πολλά είδα που τελικά οδήγησαν σε πανηγυρική αθώωση κατηγορουμένων.

  Αυτόν τάχα τον κάρφωσε η εταιρία την οποία χρησιμοποίησε για να στείλει e-mail.

 4. Ναι, αυτό υπέθεσα κι εγω οτι η εταιρεία του mail τον έδωσε, ή το άλλο, οτι ο μικρός κατα λάθος έστειλε ενα απο τα mails σε άνθρωπο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή κανα δικαστή κλπ.
  Οπότε αυτός/αυτοί ζήτησαν και πήραν στοιχεία, βρήκαν το νετ-καφέ και οταν ο μικρός ξαναπήγε τονε τσακώσανε και τσούπ, αν φόραγε και πράσινα παπούτσια μάλιστα….
  Η πιο απλή βέβαια υπόθεση που μπορώ να κάνω ειναι να το χε πει σε κάποιον το τι κάνει κι αυτός τον έδωσε.

 5. «οι παραλήπτες είχαν κερδίσει το χρηματικό ποσό των 221,65 δολαρίων, με την προϋπόθεση να καταθέσουν προκαταβολικά το ποσό των 3,26 δολαρίων, ως έξοδα μεταφοράς.»

  Οι ελεούντες τον πτωχό είχαν κερδίσει την έυνοια των ουρανών, με την προϋπόθεση να καταθέσουν προκαταβολικά το ποσό των 1.5 ευρώ ως έξοδα μεταφοράς εις τον παράδεισον.

 6. Mε ανησυχεί αυτή η ευκολία των πιτσιρικάδων να αντιγράψουν πρακτικές και γνωστές απάτες του παρελθόντος. Πριν λίγα χρόνια θα μπορούσε ίσως να γίνει, σήμερα όμως όχι.
  Από την άλλη έχω επιφυλάξεις και γι αυτή την ομάδα δίωξης.

 7. Είμαι βλάκας? ρωτάω...

  ο δείμος του πολίτη @

  συμφωνώ απολύτως μαζί σου, το μαρτυράει η περίπτωση του 72χρονου που τον είχαν βαφτίσει εγκέφαλο διεθνούς κυκλώματος πορονογραφίας και τελικά όχι μόνο αθωώθηκε αλλά θα τους πάρει και τα σώβρακα στο τέλος με τα δικαστήρια που τους τραβάει τώρα! Το μαρτυράει η περίπτωση του δημοσιογράφου της ΓΣΕΕ που όλα τα κακουργήματα κατέπεσαν με βούλευμα. Το μαρτυράει η περίπτωση του γιατρού του έρωτα που επειδή του έλειπαν κατι λιγα απο τα 400 που τα εχουν οι υπόλοιποι τον τυλιξαν σε μια κολλα χαρτί.
  Το ερώτημα είναι όμως γιατί καμιά κουφαλα δημοσιογράφος απο αυτούς τους δηθεν προοδευτικούς δεν καταδέχεται να γράψει λέξη για την εξέλιξη των υποθέσεων του εν λογω τμήματος. Η σιωπή τους είναι συνενοχή στις όποιες ατασθαλίες καταγγέλονται. Και οι καταγγελλίες πυκνωνουν τον τελευταίο καιρό ακόμα και απο …μπάτσους.

  Πως άραγε προλαβαίνουν οι cyber cops και επεμβαίνουν για να σώσουν νέα παιδιά απο την αυτοκτονία? Διαδικασίες εξπρές εφαρμόζονται στην άρση του απορρήτου με εισαγγελική εντολή για να ταυτοποιήσουν την ΙΡ μέσω του ISP?

  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΕΚΕΊΝΗ ΤΩΝ ΚΑΜΕΡΩΝ ΠΟΥ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΒΛΕΠΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ???

  ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΘΕΤΩ …ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΤΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ?

  Γιατί όσο ανήθικο ήταν αυτό που έκανε ένας μπάτσος πριν απο αρκετά χρόνια στην Ομόνοια με τα πρεζάκια που έπιανε και τα βάφτιζε εμπόρους με πρέζα που τους εβαζε ο ιδιος στην τσέπη για να δείχνει οτι εχει επιτυχίες στην υπηρεσία του ΑΛΛΟ τόσο ανηθικο είναι να στέλνεις ανθρώπους στη φυλακή για 18 μήνες μέχρι να δικαστούν και να αποδείξουν την αθωοτητά τους ενώ εσυ συνεχίζεις να μαζεύεις δημοσιότητα και βραβεία!!!

 8. το διάβασα και εγώ…

  δεν με εξέπληξε.

  αποκτούμε λέτε ανοσία σε ανάλογες μεθόδους όσο περισσότερο εξοικειωνόμαστε με το διαδίκτυο;

 9. ethanandthecity

  τέτοια μηνύματα νομίζω λαμβάνουμε όλοι πλέον και γι’αυτό ακριβώς απαιτείται εκπαίδευση όσον αφορά τα κακώς κείμενα του διαδικτύου. το κορυφαίο μήνυμα όλων είναι από τον τυφλό, κουτσό, μονάρχη, πλατύποδα αφρικάνο που επιλέγει εσένα (εμένα) το τυχαίο χαιβάνι να του επενδύσει τα 6 εκατομύρια ευρώ του με μόνη προυπόθεση να του στείλεις το μεηλ μαζί με τα πλήρη στοιχεία σου

 10. @Δείμε αν όντως η υπόθεση είναι πατάτα και είτε είναι αθώος (που δεν το νομίζω) είτε απλά είναι έξυπνος και ξεφύγει, θα φάω τα μουστάκια μου…

  @φίλε tzonako μου κάνει και εμένα εντύπωση η σύλληψη μέσα στο καφέ. Εκτός και αν ήταν τόσο πολλά τα μαιλ που έπρεπε να μείνει από το πρωί μέχρι το βράδυ, και του την είχανε στημένη.

  @Niemandsrose αν μείνει κανένα ψιλό και για μας τους πτωχούς τω πνεύματι κανόνισε και μην ανησυχείς θα τα βρούμε στην μοιρασιά 😉

  @minima δεν πήγε φυλακή ακόμη ο πιτσιρικάς για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Αν όλα πάνε καλά, σε 5-6 χρόνια που θα είναι έξω, θα στήσει κομπίνες ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους.

  @e.e το θέμα είναι εκτός από την ανοσία, να μην μας περισσεύει η ανοησία γιατί εύκολα θύματα είμαστε όλοι όσοι κυκλοφορούμε συχνά στον κυβερνοχώρο. Προχθές παρά λίγο να την πατήσω με το ebay ακόμη και εγώ που το παίζω έξυπνος.

  @ethanandthecity εσένα σου έταξε 6 εκ????
  Αίσχος θα του κάνω μήνυση. Εμένα εδώ και 3 χρόνια μου δίνει μόνο 4 😉

  @Mano και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη …. αχ πάνε εκείνες οι καλές ρομαντικές εποχές που μπορούσες να δώσεις το μαιλ σου και να μην φοβάσαι ότι θα σε σπαμάρουν !!!

  (συγνώμη για την καθυστέρηση στις απαντήσεις, αλλά είπα να αποτοξινωθώ λίγο από το λαπτοπ)
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: