Αλήθειες και ψέματα για την καταστροφή της Πάρνηθας

Βαρέθηκα να ακούω αηδίες σχετικές με την φωτιά στην Πάρνηθα. Έτσι αποφάσισα αντί να ακούω μόνο, να συμμετέχω λέγοντας και τις δικές μου.

par12.jpg

Αν νομίζετε ότι έχω άδικο τότε τότε έχετε δίκιο. Αν νομίζετε ότι έχω δίκιο τότε βοηθήστε με να το βρω.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

Κάηκε όλη η Πάρνηθα: Όχι δεν κάηκε όλη, αλλά κυρίως λόγω της προεκλογικής περιόδου αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία. Κάθε αντιπολίτευση που σέβεται τον εαυτό της πατάει σε τέτοια γεγονότα για να καταστρέψει τον αντίπαλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ζημιά δεν είναι τεράστια και ανυπολόγιστης σημασίας, όμως σημαίνει ότι αντί όλοι μαζί να ενωθούμε και να βρούμε τρόπους να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, θα περάσουν μήνες με κόντρες και δάχτυλα να δείχνουν της ευθύνες στην απέναντι πλευρά.

Θα ξαναδούμε δάσος σε 120 χρόνια: Κατ αρχήν δεν θα το ξαναδούμε ΕΜΕΙΣ: Εμείς το πολύ πολύ να δούμε τα κυπαρίσσια ανάποδα άρα τα έλατα δεν θα τα προλάβουμε. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι έτσι κι αλλιώς οι βασικοί κανόνες αναδάσωσης προβλέπουν ότι πριν τα έλατα θα πρέπει  να σπείρουμε  άλλα δέντρα όπως πχ πεύκα που θα προετοιμάσουν το έδαφος και θα δημιουργήσουν την απαραίτητη σκιά για να μπουκάρουν τα έλατα. Άρα με λίγα λόγια πράσινο θα δούμε πολύ νωρίτερα από το 2222 αρκεί να αφήσουμε τις αηδίες.

Έχουν γίνει τρομερά λάθη στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς: Ναι ναι ναι ναι αλλά από την άλλη όποια αντίδραση και να είχαμε από την πολιτεία, κρίνοντας το αποτέλεσμα πάντα λάθη θα βλέπουμε. Για παράδειγμα, αν ο αρχηγός της πυροσβεστικής αποφάσιζε να μην  στείλει αεροπλάνα να σώσουν τα σπίτια που καιγόταν, τότε φυσικά  θα τον κατηγορούσαμε. Αν με κάποιους λάθος χειρισμούς της πυροσβεστικής γινόταν βραχυκύκλωμα στους πυλώνες και έπεφτε η Αθήνα σε blackout ποιος δεν θα κατηγορούσε όσους κάναν το λάθος να ρισκάρουν.

Θα μπορούσαμε να κερδίσουμε την μάχη με την φωτιά: Θα αστειεύεσαι βέβαια. Η μάχη με την φωτιά δεν κερδίζεται υπό τέτοιες συνθήκες. Εκατοντάδες πυρκαγιές, σε όλη την χώρα, με εμπρηστές να ρίχνουν τις φωτοβολίδες στις πιο απόκρημνες χαράδρες σημαίνουν διάσπαση των δυνάμεων της πυροσβεστικής που παρατηρούσε ανήμπορη να αντιδράσει. Κάτι αντίστοιχο με την αστυνομία και τους γκαζάκιδες. Πιστεύετε ότι αν αποφασίσουμε όλοι μας αύριο να κάψουμε την Ελλάδα είναι δυνατόν να μας σταματήσει κανείς;

Είναι χαμένη η μάχη με τις φωτιές και δεν φταίει κανείς: Όχι και πάλι όχι. Μπορεί να είναι αλήθεια δύσκολη η σύγκρουση υπό τέτοιες συνθήκες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει λύση. Η εύκολα αντιμετωπίσιμη φωτιά είναι αυτή που δεν ανάβει. Σε αυτό υστερούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια. Αν είχαμε προβλέψει τους λόγους που οδηγούν σε εμπρησμούς και τους είχαμε εξαλείψει τότε μόνο τρελοί θα ανάβανε φωτιές.

Δηλαδή οι τρελοί δεν μπορούν να κάψουν την χώρα: Μπορούν αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις τα ατυχήματα ή τους πυρομανείς από το να προλάβεις τους εργολάβους που έχουν στρατηγική και ξέρουν που και πότε να χτυπήσουν.

Άλλες λύσεις για να την γλυτώσουμε δεν υπάρχουν οπότε ας αρχίσουμε να κλαίμε τη μοίρα μας: Δεν υπάρχει λόγος να ανακαλύψουμε τον τροχό. Ένα ταξίδι σε μέρη με πυκνή βλάστηση όπως ο Καναδάς, θα μας θυμίσει ότι μπορούμε να κάνομε πολλά περισσότερα. Για παράδειγμα σας ενημερώνω ότι υπάρχει νομοσχέδιο από το 1993  σκονισμένο στα συρτάρια του υπουργείου γεωργίας, για την αξιοποίηση  της δορυφορικής τεχνολογίας στην πρόληψη και την παρακολούθηση των πυρκαγιών. Επίσης υπάρχουν προγράμματα υπολογιστών που μπορούν συνδυάζοντας τις καιρικές συνθήκες, το  έδαφος καθώς και το είδος της βλάστησης που καίγεται να προβλέψουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς και να βοηθήσουν στις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει άμεσα να πάρουν οι αρχές ώστε να γίνει άμεση κατάσβεση. Επίσης σας ενημερώνω ότι υπάρχουν χώρες που επιτρέπουν την δόμηση μέσα στο δάσος μεταφέροντας την ευθύνη για την πρόληψη και την προστασία στους νοικοκύρηδες που θα κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν το σπιτικό τους (κάτι σαν τους ακρίτες δηλαδή). Τέλος σας ενημερώνω ότι αν σε πιάσουν να κόβεις ένα δέντρο στην αυλή σου μπορεί να πας φυλακή, αλλά αν αποφασίσεις να βάλεις φωτιά σε ένα δάσος… οι στατιστικές δείχνουν ότι …δεν θα σε πιάσουν.

Παράφωνε ξέρεις τι σου γίνεται; Όχι αλλά και να ήξερα δεν θα έδινα διαφορετικές απαντήσεις. Η αλήθεια είναι ότι φωτιές τεράστιες έχουν ακόμη και τα πιο προηγμένα κράτη του κόσμου. Το ψέμα είναι ότι κάναμε τα πάντα εδώ και 20 χρόνια για να μειώσουμε την συχνότητα αλλά και τις συνέπειες αυτών των καταστροφών. ασχολούμαστε επιδερμικά με το πρόβλημα, αρνούμαστε να συντονίσουμε το αριστερό με το δεξί μας χέρι και αντί να δρούμε προληπτικά απλά φροντίζουμε να έχουμε καλές δικαιολογίες για την απραξία μας.

Σημ:  Η φωτογραφία με το γκαζόν είναι συλλεκτική. Παρακαλώ μην την αντιγράφετε 😉

Advertisements

 1. «Θα αστειεύεσαι βέβαια. Η μάχη με την φωτιά δεν κερδίζεται υπό τέτοιες συνθήκες. Εκατοντάδες πυρκαγιές, σε όλη την χώρα, με εμπρηστές να ρίχνουν τις φωτοβολίδες στις πιο απόκρημνες χαράδρες σημαίνουν διάσπαση των δυνάμεων της πυροσβεστικής που παρατηρούσε ανήμπορη να αντιδράσει».

  Και όσο η κυβέρνηση θα επιμένει να τροποποιήσει το προστατευτικό πλαίσιο του άρθρου 24 του Συντάγματος σίγουρα η μάχη με τη φωτιά δεν κερδίζεται γιατί οι εμπρηστές θα γίνουν χιλιάδες.
  Δες το κι έτσι δεν είναι κακό.

 2. Panagiotis

  Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων.Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έθεσαν σαν ποιο σημαντικό να μην γίνει blackout στην Αθήνα ή να μην καούν μερικά σπίτια από το να καεί ο εθνικός δρυμός! Ο εθνικός δρυμός είναι εθνικό διαχρονικό μνημείο που θέλει θυσίες για την υπεράσπισή του! Εκεί μέσα ζούσαν χιλιάδες ζωές και η ίδια η ζωή για την Αθήνα! Δηλαδή αν έπιανε φωτιά η ακρόπολη θα είχαν άλλες προτεραιότητες;
  Και όταν η μόνη προτεραιότητα είναι το χρήμα, τότε η στάχτη θα είναι το μόνο που θα πάρουν….

 3. μπορουσαν να γινουν πολλα ,πριν την φωτια.Οταν αναψει απλα κανεις τον σταυρο σου.

 4. giotavita

  Πραφωνούλι,θλιβερο το τοπιο……..
  Κι επειδη λιγο -πολυ καταλαβες πως λειτουργω,ευθαρσως θα πω πως θα προτιμουσα να καουν τα σπιτια-βιλες των τσεληγκαδων που πούλησαν τα αιγοπροβατα για να γινουν Πάρνηθο-vips παρα να χαθουν οι ανοργανες και οργανικες»ζωουλες»που αποτελουν κρικους στην αλυσίδα των γηινων υπαρξεων……

  Κι οποιος θελει να με θεωρησει απανθρωπη ας με βρισει!!!!!
  Ναι ρε ανθρωποειδη κατασκευασματα,δεν σας παω……

  Κριμα στα ακακα ζωακια και τα δεντρα
  Αντε φτου κι απ’την αρχη…….

 5. @agapite kai monaxike like αν διαβάσεις παρακάτω θα δεις πως ακριβώς έτσι το βλέπω.
  «Αν είχαμε προβλέψει τους λόγους που οδηγούν σε εμπρησμούς και τους είχαμε εξαλείψει τότε μόνο τρελοί θα ανάβανε φωτιές.» Συμφωνείς;
  @Νομίζω ότι μέσα στον πανικό του δεν υπολόγισαν ότι θα χάσουν τον παιχνίδι και θα καεί το μισό δάσος. Από την άλλη εγώ δεν θα ήθελα να είμαι αυτός που θα έπρεπε να πάρει τέτοιες αποφάσεις

 6. Ας είχαμε ορίσει τις δασικές εκτάσεις όπως πρέπει και δεν θα γινόταν τίποτα.

 7. Μα γι αυτό δεν τις ορίζουμε… αν δεν είχαμε φωτιές τι θα είχαμε να ασχοληθούμε τώρα…

 8. ikapo

  Αφηστε τις κουβεντες τις δουλειες σας οτι κανετε και βοηθηστε. Θελετε να βοηθησετε? Εδω είναι η προκληση λοιπον.
  Αφηστε τις πορειες στους αορατους διοργανωτες που μαζεουν ψηφους για τα κομματικα αφεντικα τους και ΒΟΗΘΗΣΤΕ.
  Η καταστροφη δεν εχει τελειωσει. ΧΡειαζεστε ολοι εκει εξω. Τουλαχιστον στο νεκροκρεββατο σας λιγον πριν το τελος θα το θυμαστε και θα λετε να εκανα κατι…. ημουν κι εγω εκει εσωσα την μολα, το φλαμπουρι,, και σας τα δινω παιδια μου
  Εργατες χρειαζονται οχι στρατηγοι του καναπε
  Βοηθηστε…. ΒΟΗΘΗΣΤΕ… οχι απο την καρεκλα του Η/Υ εξω στην μαχη …..ΤΩΡΑ ΠΑΙΔΙΑ…ΤΩΡΑ μπορουμε ακομη….

  Αντιγράφουμε μήνυμα του Νίκου Κωστόπουλου, στελέχους της ENCO ΕΠΕ. Παρακαλούμε τουλάχιστον ενημερώστε όσους περισσότερους μπορείτε.

  ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΧΟΥΝΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20 ΜΙΚΡΟΕΣΤΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΔΑΣΟΣ ΠΟΥ ΣΙΓΟΚΑΙΝΕ. ΑΝ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ ΣΕ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΩΣΟΥΝ Η ΦΩΤΙΑ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ-ΜΕΣΣΙΑΝΟ ΝΕΡΟ-ΑΓ.ΠΕΤΡΟ ΚΑΙ ΜΟΛΑ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΕΙ. ΟΠΟΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΙΑ ΤΣΑΠΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΦΤΥΑΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙ ΕΣΤΙΕΣ ΝΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ. ΑΥΤΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΕΛΕΙ ΧΕΡΙΑ, ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ. ΕΙΜΑΙ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΤΡΙΑ 24ΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ 10 ΑΤΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΜΑΚ.

  ΣΗΜΕΡΑ-ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

  ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΟ ΤΗΛ. ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 6979 985913 Κωστόπουλος Νίκος

 9. 😦 κ ι ενω εσύ ΠΑραφονούλι μου φωνάζεις ν αφήσουν τις αηδίες και να κοιτάξουν να αναδασώσουν τα καμένα κομμάτια της Πάρνη8ας ( που δεν είναι κι ολίγα) μπας και μελλοντικαααά έστω αποκτήσουμε ένα πνεύμονα οι δύσμοιροι Α8ηναίοι κάποιοι άλλοι τρίβουν τα χέρια τους κι ονειρεύονται πι8ανά νέους οικοισμούς στυλ 8ρακομακεδόνων χτισμένους στο πρώην δάσος που εμείς 8ρηνούμε…
  Εχετε αμφιβολία περι αυτού?
  Οχι πες τε μου έχουμε αλή8εια κράτος ή είμαστε ξέφραγο αμπέλι ?
  Που είναι η νομο8εσία? Κάποιος να «μοιράσει » τις ευ8ύνες στους υπαίτιους , κι όχι μόνο τα οφίτσια και τους παχυλούς μισ8ούς? κάποιος να ξηλώσει τους αδιάφορους υπεύ8υνους?
  Μα καμμία αυαισ8ησία πια?

 10. Επειδή τα Μεσογειακά δάση ανανεώνονται με την φωτιά, και η Πάρνηθα δεν ανήκει[άνηκε] σ’ αυτά, από την εποχή του Όθωνα υπήρχε στον κρατικό μηχανισμό ένα δόγμα «Η πάρνηθα δεν καίγεται με οποιοδήποτε κόστος».
  Καταλαβαίνεις ποιος φταίει και αν πρέπει να παλουκωθεί στο Σύνταγμα.
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: