Ελπίζω να μην κερδίσουμε στον τελικό…

Ελπίζω να μην κερδίσουμε στον τελικό…

greek-dream-team.jpg

Αυτή η παλιοράτσα μας με εκνευρίζει. Όχι ότι δεν είμαι γνήσιο μέλος της, αλλά αυτό μου δίνει το δικαίωμα να μας ξεκατινιάζω ανοιχτά χωρίς πόνο αλλά με πολύ πάθος.

Μας έχω βαρεθεί.

Σαν χθες μου φαίνεται, όταν ο Καμπούρης… μας, αυτός ο ψηλόλιγνος οικοδόμος-σχεδόν ερασιτέχνης πρωταθλητής-, έδωσε την χαριστική βολή στους Ρώσους και σε όλους εμάς μία ακόμη ευκαιρία να αισθανόμαστε περήφανοι σαν Έλληνες.

Όμως, το eurobasket του 1987 είναι σχεδόν δύο δεκαετίες πίσω μας και εμείς ακόμη κυνηγάμε τα φαντάσματα του παρελθόντος μας.

Όχι σαν αθλητές, εκεί τα πάμε καλά, σπάσαμε ρεκόρ που ουδείς ανέμενε να πλησιάσουμε, κερδίσαμε αγώνες στους οποίους την συμμετοχή μας δεν φανταζόμασταν πως θα αγγίξουμε, τερματίσαμε πρώτοι σε διαδρομές που όλοι στοιχηματίσαν πως δεν θα τερματίσουμε.

Σαν λαός όμως; Σαν ελληνάρες; Τι αλλάξαμε τις τελευταίες 2 δεκαετίες;

Τον τρόπο που σκεφτόμαστε; Τον τρόπο που (δεν) δουλεύουμε; Τον τρόπο που διεκδικούμε; Η τον τρόπο που επιλέγουμε αυτούς που διεκδικούν για εμάς;

Πείτε με εθνικιστή αλλά ταξίδεψα και γνώρισα πολλούς λαούς.

Επισκέφθηκα μέρη που τα ζήλεψα, που θα ήθελα να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου, να εργασθώ, να δημιουργήσω εκεί.

Ποτέ όμως δεν ζήλεψα, την σπιρτάδα ή την ψυχή άλλου έθνους.

Ποιοι εκτός από εμάς, τους Έλληνες, μπορούν να κερδίζουν με λιγοστούς πόρους, εχθρούς που, η φήμη τους και μόνο φθάνει να λυγίσει αντιπάλους ενώ ταυτόχρονα να παραιτούνται από τις απλές καθημερινές μάχες.

Γιατί η καθημερινότητά μας, είναι γεμάτη χρυσές αποτυχίες. Κάθε χρόνο ανεβαίνουμε και πιο ψηλά σε λίστες όπως το κάπνισμα, τα τροχαία ατυχήματα και η «μπαγαποντιά»-διαφθορά.

Κάθε μέρα, για να πάμε στην δουλειά μας, πατάμε σε λεωφορειόδρομους, περνάμε με κόκκινο, κορνάρουμε επιθετικά στην γιαγιούλα που προσπαθεί να περάσει το δρόμο και μας καθυστερεί. Και αν πρέπει να λύσουμε ένα πρόβλημά μας με το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα τότε καταφεύγουμε στην εύκολη λύση του γρηγορόσημου, της μίζας και της αρπαχτής.

Στην εργασία μας κρυβόμαστε πίσω από την γραφειοκρατία, καλύπτουμε την ηλιθιότητα του συναδέλφου- για να εξασφαλίσουμε και την δική του κάλυψη, γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια τον πελάτη, μισούμε το αφεντικό και τεμπελιάζουμε όσο μπορούμε περισσότερο, επιλέγοντας κάθε φορά την κατάλληλη δικαιολογία προς τον εαυτό μας και τους άλλους.

Στις σχέσεις μας αντί να είμαστε ειλικρινείς προτιμούμε το κεράτωμα ή το one night stand και όταν μας πιάσουν το «δεν είναι αυτό που νομίζεις» απαντά σε κάθε ερώτηση υποστηριζόμενο βέβαια από το αντίστοιχο ψέμα που ούτε εμείς δεν θα πιστεύαμε. Ενώ αν μας προδώσουν, θεατρικά, καλούμε θεούς και δαίμονες να μας λυτρώσουν, χωρίς να σκεφθούμε σε τι φταίξαμε, τι ζημιά προκαλέσαμε και πως θα μάθουμε από τα λάθη μας.

Όταν συναντούμε κάποιον πιο όμορφο από εμάς τότε είναι gay η χαζή ξανθιά. Αν ο/η απέναντί μας είναι εξυπνότερος/η τότε απλά είχε ευκαιρίες για μόρφωση που εμείς δεν «μπορούσαμε» να έχουμε. Αν έχει περισσότερα χρήματα, τα βρήκε από τον πατέρα του ή έκλεψε ή έκανε πλούσιο γάμο ή ήταν απλά πιο τυχερός από εμάς.

Αν ο ανταγωνιστής μας σε οποιονδήποτε τομέα είναι καλός ή καλύτερος μας τότε απλά θα πρέπει να τον εξοντώσουμε με δολοπλοκίες ή/και ψεύτικες κατηγορίες γιατί, η επιλογή να προσπαθήσουμε περισσότερο δεν είναι αποδεκτή από το ελληνικό DNA.

Και όταν κάποιος συνάνθρωπος είναι επιτυχημένος σε κάποιο τομέα και έχει μάλιστα διεθνή αναγνώριση, τότε λατρεύουμε να αναφερόμαστε σε αυτόν, να χρησιμοποιούμε το όνομά του λες και σε εμάς οφείλει την επιτυχία του, σαν να ήμασταν το στήριγμά του όλα τα χρόνια που αυτός προσπαθούσε.

Δεν θα ξεχάσω τον πανικό που μας είχε πιάσει με τα παιδιά της εθνικής ποδοσφαίρου όταν κατακτήσαν εκείνη την παγκόσμια πρωτιά και επιστρέψαν στο παναθηναϊκό στάδιο για να μας δείξουν το καπέλο. Το αποτέλεσμα; Αντί για τις δικές τους φωνές ακούσαμε αυτές των προυχόντων- πολιτικών που όχι μόνο τρέξανε να ρουφήξουν λάμψη, να προβληθούν δίπλα τους, αλλά πρώτη μούρη στις κάμερες και τα μικρόφωνα μας βομβαρδίσανε με ηλιθιότητες λες και αυτοί ήταν που κλοτσήσανε την μπάλα και βάλανε το γκολ.

Κι όλα αυτά με δεδομένο ότι δεν θα μπλεχτεί στα πόδια μας ο αγαπημένος-διάσημος αθλητής/καλλιτέχνης/επιστήμονας .

Διότι στην περίπτωση που κινδυνεύει η θεσούλα μας, τότε θα φροντίσουμε να τον εξοντώσουμε.

Ξέρετε πόσες φορές αρνηθήκαμε, θέσεις στα πανεπιστήμια, στα νοσοκομεία, στα κέντρα ερευνών της χώρας μας, με διάφορες φθηνές δικαιολογίες, όταν Έλληνες-διάσημοι στον τόπο κατοικίας τους και τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, αποφασίσανε – οι τρελοί – να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη και να προσφέρουν στην χώρα τους. Αντίθετα σίγουρα γνωρίζετε πόσοι άχρηστοι κατέχουν θέσεις εξουσίας και επιστημονικού κύρους γιατί είχανε «μπάρμπα στην κορώνη».

Αυτοί ήμασταν πριν 20 χρόνια και έχω την αίσθηση πως αλλάξαμε μα μόνο προς το χειρότερο.

Δεν μας αξίζουν νίκες. Δεν μας αξίζει μια ακόμη πρωτιά.

Και οι άνθρωποι που θα την πετύχουν και αυτοί δεν μας αξίζουν.

Γιατί αν σήμερα το Γιαννάκη και τα Παιδιά του τους τιμούμε και βγαίνουμε στις πλατείες να τους αποθεώσουμε, αύριο με την πρώτη αποτυχία, με το πρώτο ¨λάθος¨ θα τους σταυρώσουμε στα καφενεία, εμείς οι ειδήμονες.

Αν δε, κάποια στιγμή διασταυρωθούν οι δρόμοι μας και τα συμφέροντά μας, τότε έχουμε ράμματα για την γούνα τους, λάσπη να τους λερώσουμε και ας κάποτε ψευτοδακρύσαμε ακούγοντας τον εθνικό ύμνο που αυτοί τραγουδήσανε, περήφανα, μπροστά σε όλο τον κόσμο.

Έχω άδικο; Αν ναι σταυρώστε με…

Advertisements

 1. KAT

  ΠΑΡΑΦΩΝΑΚΟ ΜΑΣ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΤΑΡΑΔΕΣ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΡΩΗΝ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΟΥ.ΑΝ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΑΥΤΟΙ ΣΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΠΟΣΟ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΡΙΞΑΝ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ.ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ.ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΞΕΣ ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΙΠΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ.ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΑ ΕΛΕΓΑ.

 2. new

  ti na pw oti exeis adiko?afoy an kerdisoyne tha toys xrisimopoiisoyme gia glastres, tha toys kalesoyme gia dimotikoys simvoyloys, dimarxoys, dimarxoys, voyleytes kai oti prokipsei kai sto telos tha toy thimomaste se kathe epeteio gia na gemisoyn ta parathira sta deltia eidisewn.
  An pali xasoyn tha exoyme pikra sta xeili mas giati mporoysan na to paroyn alla den paixane me psixi…
  H ellada troei ta paidia tis… kai einai axortagi

 3. gh

  Ypervoles-Ypervoles.
  exoyme perissoterous doyleytarades para exousiastes-tembelides kafrous aplws aytoi fainontai mono.
  papse na kopiareis kapoioys xenous.
  To psari panta apo to kefali vrwmaei

 4. Εγώ πάλι ελπίζω η ομάδα να κερδίσει αύριο. Γιατί αυτή η ομάδα έχει όλα αυτά τα καλά στοιχεία που λείπουν (και παραπονιέσαι). Και σε σύγκριση με την ομάδα του Euro2004 έχει τον αυτοσεβασμό να φέρεται σαν κάτοχος τίτλου.

 5. Δεν νομίζω να έχει δίκιο ο Παράφωνος. Δικαιώνεται ως προς την ευχή του για το αποτέλεσμα και όχι για τον συνδυασμό που κάνει του αν αξίζουμε το χρυσό με βάση του τι λαός είμαστε. Αυτά που λέει για την καθημερινότητά μας να είναι σωστά αλλά αυτό που αναφέρει ότι «δεν μας αξίζει ακόμη μία πρωτιά» δεν ισχύει. Δηλαδή πρέπει πρώτα να φτάσουμε σε όλα τα υπόλοιπα σε υψηλό επίπεδο για να μπορέσουμε να πούμε ότι ναι, τώρα μας αξίζει και κάτι στον αθλητισμό; Δεν νομίζω! Όταν μπορείς να φτάσεις ψηλά κάπου το κάνεις, δεν υπάρχει «δεν μας αξίζει» γιατί είμαστε αναξιοκράτες, μίζεροι, τεμπέληδες, μηδενιστές ή οτιδήποτε άλλο. Αν φτάνεις εκεί που φτάνεις με την αξία σου, «το αξίζεις», και αυτό που αξίζαμε, δηλαδή, την δεύτερη θέση, την πήραμε. Και μην βιαστεί να πεί κανείς ότι είμαι και εγώ ένας από αυτούς τους Ελληναράδες που περιγράφει ο Παράφωνος, άλλωστε είμαι από τους πρώτους που κράζω τα προβλήματά μας και όλους όσους θεωρώ υπεύθυνους. Ρίξτε μια ματιά στο μου και θα καταλάβετε!

 6. oresivios

  Επιθυμεις την ηττα της Εθνικης (τωρα που γραφω εχει χασει) οταν εκατομυρια αλλοι Ελληνες επιθυμουν το αντιθετο γιατι σε ενοχλουν καποια αλλα πραγματα απο την φυλη μας ? Και οταν αυτες οι νικες δειχνουν στον ανθρωπο τι μπορει να κανει η ομαδικη δουλεια ? και δεινει στην νεολαια τα σωστα πρωτυπα ?
  Αυτα που γραφεις δεν ειναι φαινομενο των Ελληνων .
  Το ποτηρι να το βλεπουμε μισογεματο και οχι μισοαδειο .

 7. @ΚΑΤ
  τι θέλεις να πεις, δεν προπόνησε ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου τον Γιαννάκη; Δεν σε πιστεύω…
  @NEW
  πεινάς;
  @Gh
  Και αν δεν κοπιάρω τους ξένους; με έχεις ικανό να γράψω κάτι καινούργιο; Σε παρακαλώ τώρα που «με αποκάλυψες» μην το πεις αλλού… και γώ ότι θες…
  @Adamo
  μα δεν παραπονέθηκα για την ομάδα… για μας τους εκτός
  παραπονέθηκα…
  @MAC
  Δεν δικαιώθηκα από την ήτα αγαπητέ μου Mac.
  Οι αναστεναγμοί που ακολούθησαν στους καφενέδες και το ύφος δέκα καρδιναλίων στα πρόσωπα των μπασκετοάσχετων εραστών της γκρίνιας με δικαίωσε…
  @fititakos, @oresivios
  γιατί άραγε η νίκη μας συνδέεται με την πρώτη θέση;Έπρεπε να πηδήξουμε τους Ισπανούς για να γυρίσουμε νικητές, για να ρίξουν τα ντουβάρια της βλακείας μας και να καλοδεχθούμε αυτούς που διαπρέψαν;

 8. μα δεν παραπονέθηκα για την ομάδα… για μας τους εκτός παραπονέθηκα…

  Εσύ ήθελες να μην κερδίσει η ομάδα, εξ’αιτίας των ελαττωμάτων των οπαδών της. ΟΚ fair enough. Ο κόπος (και η αξία) της ομάδας δεν ήταν αρκετός για να σε κάνει να θέλεις να κερδίσουν; Γιατί ή συγκεκριμένη ομάδα ελάχιστα από τα ελαττώματα της φυλής κουβαλάει (σαν ομάδα, ατομικά ο καθένας τους δεν ξέρω, αλλά σαν ομάδα δε βρίσκω και πολλά).

 9. Η Ισπανία έχει καλύτερη ομάδα,όπως και η Αργεντινή.
  Οι ΗΠΑ παίζουν διαφορετικά από εμάς.

 1. 1 Κι αφού ο κάθε κακομοίρης/α αναλώθηκε εψές… « The McManus Sessions

  […] ΔΕΝ νομίζω να καλύπτεται αυτή η διαφορά 20 πόντων, κι έτσι δικαιώνεται και ο Παράφωνος! […]
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: