Η μικρή φιλοσοφία του Έρωτα…

Όταν μου χάρισαν αυτό το βιβλίο,

το αίτημα του δωρητή ήταν να επιστρέψω την έκδοση, με χειρόγραφα σχόλια και υπογραμμίσεις.

Αποδέχθηκα, πιστεύοντας ότι δεν θα έχω πολλά να σχολιάσω, αφού ο τίτλος δεν με είχε προδιαθέσει για φιλοσοφικές αναζητήσεις, αλλά για μερικές ευχάριστες-απροβλημάτιστες νύχτες.

3197909-lg.jpg

(Σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσα να προβλέψω ότι θα κατέληγα να μπλογκάρω από την πρώτη σελίδα… )

 

Παραιτούμενος από την μόνιμη διαστροφή μου, να ξεφυλλίζω πρώτα τις τελευταίες σελίδες, άνοιξα το μυθιστόρημα από την αρχή του και … διάβασα…

 

«Το ότι λαχταράμε να υπάρχει κάτι γραφτό στην ζωή μας δεν είναι πουθενά τόσο εμφανές όσο στο ζήτημα του έρωτα. Ποιος όμως δεν θα μας δικαιολογούσε – αναγκασμένοι καθώς είμαστε να μοιραζόμαστε τακτικά το κρεβάτι μας με ανθρώπους που αδυνατούν να δουν μες στην ψυχή μας-, αν πιστεύουμε ότι είναι στην μοίρα μας να ανταμώσουμε κάποτε τον άντρα ή την γυναίκα των ονείρων μας;»

 

Με λίγα λόγια ο Αλαίν Ντε Μπουτόν, στο ξεκίνημα του βιβλίου του, «Μικρή φιλοσοφία του Έρωτα», αναζητά απάντηση σε ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρώπινης φύσης.

 

Η συνάντησή μας, με ένα πρόσωπο που παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή μας, είναι προϊόν της τυχαίας ανάμιξης πληθυσμού, που καταλήγει σε μια τυχαία συνάντηση, τυχαία «ερωτικά επιτυχημένη» συνεύρεση, τυχαία ολοκληρωμένη επαφή … και άλλα τυχαία λοιπά καλά…

ή προϊόν μιας καλά σκηνοθετημένης και μοιραίας συνωμοσίας, από δυνάμεις που είναι έξω και ίσως πάνω από εμάς οι οποίες προγραμματίζουν την διασταύρωση της ζωής μας, με αυτή της ωραίας κοιμωμένης που περιμένει με το φιλί μας να ξυπνήσει από τον λήθαργο της αποτυχημένης συναισθηματικά της ζωής.

 

Δεν θα σας αναφέρω τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει ο συγγραφέας και με τα οποία μερικώς συμφωνώ, ούτε θα αναλύσω την δική μου κοσμοθεωρία που παρεμπιπτόντως, έχει ελάχιστα κοινά με την θεωρία της τυχαιό-τητας, όμως δεν μπορώ να αντισταθώ σε ένα σχόλιο για την ουσία του διλήμματος.

 

Δαπανούμε εκατομμύρια λέξεις αναζητώντας «τα γιατί», όμως δεν το κάνουμε για τον σωστό λόγο. Τι σημασία έχει, αν η μοίρα ή η στατιστική είναι η απάντηση όταν δεν σεβόμαστε το αποτέλεσμα του συλλογισμού μας.

Μάλλον σαν άλλοθι για ολιγωρία μου μοιάζουν οι προβληματισμοί μας.

 

 

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα «τυπικό» ζευγάρι, που συναντήθηκε στον κυβερνοχώρο. Άλλωστε το chat είναι στις μέρες μας, ένα παράθυρο στον χρόνο και στον χώρο, που φέρνει κοντά ανθρώπους που άλλοτε μοιάζουν και άλλοτε είναι τόσο διαφορετικοί όσο μια νύχτα με την μέρα της.

 

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν το τυπικό μας ζευγαράκι, αναγνωρίζει μέσα από την ανταλλαγή μηνυμάτων του, μια οικειότητα, άλλοτε συμπληρωματική, άλλοτε ερωτισμένα αντίθετη.

 

Αρχίζουν να ανακαλύπτουν πόσα τους ενώνουν, και πόσα λίγα τους χωρίζουν και…

Α) (θεωρία του τίποτα δεν είναι τυχαίο)

love-god-olympic.jpg

ευχαριστούν την μοίρα που τους έφερε κοντά, που τους «παρακίνησε» διαισθητικά να ανοίξουν τον υπολογιστή ταυτόχρονα, που τους διέταξε να μιλήσουν ό ένας στον άλλο, που ειπώθηκε η κατάλληλη ατάκα και όχι η λάθος, και τα λοιπά και τα λοιπά.

Βέβαια υπάρχει και η επόμενη φάση όπου το ζευγαράκι της ιστορίας μας, σίγουρο ότι είναι γραφτό να είναι μαζί, αφήνει τα πάντα στην τύχη, μοίρα, κισμέτ ή όπως αλλιώς το λένε.

Κι όταν όλα πάνε κατά διαόλου γιατί εκεί θα πάνε να μου το θυμηθείτε, τότε το κάρμα της σχέσης δεν ήταν καλό, έκλεισε ο κύκλος, και άλλες αηδίες που μεταθέτουν το πρόβλημα στα άστρα και τους ωροσκόπους.

Β)(Θεωρία του όλα είναι τυχαία) :

numbers.jpg

Αναζητούν μια λογική εξήγηση για το ότι βρέθηκαν μαζί. Μετρούν τις πιθανότητες και βλέπουν ότι ναι μεν ήταν μικρές αλλά αυτοί πετύχανε να κερδίσουν το λότο. Απολαμβάνουν λοιπόν το στατιστικό λάθος και στηρίζονται σε αυτό, χαρούμενοι που βρέθηκε ο 1 στο εκατομμύριο που τους …ταιριάζει.

Σίγουροι ότι δεν θα βρουν κάτι καλύτερο ούτε οι ίδιοι ούτε και ο σύντροφος τους, δένουν τον γάιδαρό τους, θεωρούν ο ένας τον άλλον δεδομένο και αφήνονται να παρασυρθούν στην μονοτονία και την βαρεμάρα που αντικαθιστά την ερωτική έξαψη του honey moon.

Όταν το τέλος έρθει, η εξήγηση είναι απλή. Και τόσο που αντέξαμε, στατιστικά ήταν απίθανο…

 

Ίσως διαβάζοντας τα παραπάνω να χαμογελάς θεωρώντας ότι εσείς δεν ανήκεις σε καμία από τις παρακάτω κατηγορίες, όμως όλοι μας, λίγο πολύ σε αυτή την παγίδα πέφτουμε. Κι αν τα παραδείγματα είναι ακραία, τότε επίτηδες τα άφησα έτσι γιατί ο στόχος δεν είναι οι ενοχές αλλά η απομυθοποίηση.

 

Η απομυθοποίηση του «τι μας έφερε κοντά» και η αντικατάσταση του με το « τι θα μας κρατήσει κόντά».

Δεν έχει σημασία αν μπορούμε να βρούμε άλλον με τα ίδια (και ίσως καλύτερα χαρακτηριστικά) σημασία έχει ότι ο άνθρωπος που έχουμε απέναντι μας δημιούργησε συναισθήματα που κανείς άλλος αυτήν την στιγμή δεν μας δημιουργεί και δεν ξέρουμε αν κάποιος άλλος θα μπορούσε ή μπορέσει να μας τα δημιουργήσει.

couple5s.jpg

Ας τα απολαύσουμε λοιπόν. Ας χτίσουμε πάνω τους. Ας εκμεταλλευτούμε το στατιστικό λάθος ή την μοιραία αυτή συνάντηση και ας δώσουμε όσα μπορούμε περισσότερα, ζητώντας το ίδιο από τον σύντροφό μας.

Κι αν δεν σας πρόλαβα με το συγκεκριμένο άρθρο, τότε ότι λάθη και αν κάνατε, δεν είναι τίποτα παραπάνω ή λιγότερο από ακριβοπληρωμένα μαθήματα.

Λυπηθείτε λοιπόν ότι σας κόστισαν και προσπαθήστε να μην επαναλάβετε τα λάθη σας και αναπληρώστε τον χαμένο χρόνο.

Γιατί οι όμορφες σχέσεις, άσχετα αν ξεκίνησαν από μια σύμπτωση ή από άγγιγμα της μοίρας, πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν μοναδικά έργα τέχνης, που όμοιο της δεν θα ξαναβρούμε και πρέπει να ξοδέψουμε ότι έχουμε, για την συντήρηση και ανακατασκευή τους, πριν κάποιος άλλος εκμεταλλευθεί την αδυναμία του συντρόφου μας και χτίσει την δική του όμορφη ιστορία πάνω στα δικά μας λάθη…

love-angel.jpg

Τελικά αναρωτιέμαι, αν διαβάσατε το συγκεκριμένο post, από τύχη ή μήπως τίποτα δεν είναι τυχαίο, και σήμερα πέσατε πάνω μου γιατί κάτι τέτοιο έπρεπε να συμβεί… μόνο εσείς το ξέρετε αλλά σε κάθε περίπτωση ελπίζω να βοήθησα…

 

 

σημ: οι παραπάνω συμβουλές σας δίνονται με εγγύηση καλής λειτουργίας 100 ημερών. Μην τις χρησιμοποιείτε μετά την ημερομηνία λήξης.

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν ικανοποιηθείτε από το αποτέλεσμα, αναλαμβάνουμε τα έξοδα αποκατάστασης της σχέσης σας ή της συνέπειες της διάλυσής της.

Μια ζεστή αγκαλιά και ένα κουτί χαρτομάντιλα (μετά από τηλεφωνική παραγγελία προσφέρουμε σοκολάτα ή παγωτό της αρεσκείας σας, σε συσκευασία «γίγας») θα είναι πάντα στην διάθεσή σας.

Παρακαλούμε πριν την χρήση, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που επισυνάπτονται και ζητήστε την συμβουλή μας αν αναφερθούν παρενέργειες.

 

Advertisements

 1. Συμφωνώ μαζί σου, απόλυτα. Πραγματικά υπάρχει η τάση να τα ρίχνουμε όλα στην καλή ή κακή μοίρα, στη «χημεία», κτλ, όταν δεν τα ρίχνουμε στον-ην πρώην σύντροφό μας. Αντί να το προσπαθήσουμε αλλιώς, να κρατήσουμε και να χαρούμε αυτόν που έχουμε δίπλα μας, διαλέγουμε τα εύκολα.

  Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, θα με ενδιέφερε όμως να μας γράψεις τις εντυπώσεις από τη συνέχειά του, αν συνεχίσεις τις ανταποκρίσεις. Ή, απλά, θα πάω να το αγοράσω κι εγώ!

 2. It’s been a real pleasure reading this post.

 3. LadyInPink

  Πάντα αναρωτιέμαι, αν-όχι σήμερα, αλλά τη μέρα που έπεσα πάνω σου-, έγινε από τύχη ή μήπως τίποτα δεν είναι τυχαίο, και κάτι τέτοιο έπρεπε να συμβεί…
  …πιστεύω πως η ενασχόληση με το « τι θα μας κρατήσει κόντά» δεν απαιτεί σε καμία περίπτωση την απομυθοποίηση του «τι μας έφερε κοντά»…Ξανασκέψου το. Νομίζω συμφωνείς.
  Στη διάλυση του «ζευγαριού» της ιστορίας μας όπως και κάθε προσωπικής ιστορίας μας, δε νομίζω ότι φταίει η «τυχαιό-τητα», είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, και άσχετα αν τη χρησιμοποιούμε ως άλλοθι για να κρυφτούμε πίσω της, το ξέρουμε καλά, πάντα, όλοι.
  Παρεπιμπτόντως, μου άρεσε η γραφή σου στην «τυχαιό-τητα»…
  Όσο για το ότι «λαχταράμε να υπάρχει κάτι γραφτό στην ζωή μας», για το ότι «μοιραζόμαστε τακτικά το κρεβάτι μας με ανθρώπους που αδυνατούν να δουν μες στην ψυχή μας» περιμένοντας «ότι είναι στην μοίρα μας να ανταμώσουμε κάποτε τον άντρα ή την γυναίκα των ονείρων μας», μάλλον καλά να πάθουμε (!), ας είμαστε προετοιμασμένοι ότι πάμε γυρεύοντας για να το πάθουμε!
  Και, τέλος, ναι θα ήθελα τη…ζεστή αγκαλιά και το κουτί χαρτομάντηλα!!!

 4. @SEVERIN δεν έχω ολοκληρώσει το βιβλίο και είμαι σίγουρος ότι θα μου δωθεί ξανά το ερέθισμα να γράψω γι αυτό. Οπότε λίγη υπομονή…

  @Jenny 🙂

  @LadyInPink Τίποτε δεν είναι τυχαίο, (για περισσότερες πληροφορίες πίεσε εδώ).
  Όταν μιλώ για απομυθοποίηση δεν εννοώ κατάργηση του σαν σκέψη και σαν στήριγμα. Απλά με εκνευρίζει το «βόλεμα» που συχνά στηρίζουμε σε αυτό.

  Σχετικά με το «καλά να πάθουμε», είμαι μαζί σου 100% και χωρίς δεύτερη κουβέντα…

  Εκτός από την ζεστή αγκαλιά και τα χαρτομάντιλα, πρόσφατα αποφασίσαμε να διαθέσουμε και σοκολάτες ή παγωτά. Νομίζω ότι με την συγκεκριμένη προσθήκη, σε εξασφαλίσαμε μόνιμη επισκέπτρια.
  Για ραντεβού και σειρά προτεραιότητας στείλτε εμαιλ.

 5. Καλησπέρα Παράφωνε! Σε αναμονή της ολοκλήρωσης της ανάγνωσης του βιβλίου αυτού λοιπόν. Θα ήταν ψέμα να πω, πως δεν με παρακίνησες να εμβαθύνω με την προτροπή σου σήμερα…

 6. @Marialena Welcome Back 🙂 Χαίρομαι αν βοήθησα…

 7. I liked this post, I liked what you said and the way you said it. Just this. 🙂

 8. LadyInPink

  στα γαλλικά:
  la destinée=η μοίρα, το πεπρωμένο
  la destination=ο προορισμός
  Καλημέρα!
  Καλές σκέψεις…

 9. eli

  exeis kataferei se liges grammes na kripseis
  apantiseis se diskola erotimata…

  eyxaristw

 10. eleni

  Γιατί οι όμορφες σχέσεις, άσχετα αν ξεκίνησαν από μια σύμπτωση ή από άγγιγμα της μοίρας, πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν μοναδικά έργα τέχνης, που όμοιο της δεν θα ξαναβρούμε και πρέπει να ξοδέψουμε ότι έχουμε, για την συντήρηση και ανακατασκευή τους, πριν κάποιος άλλος εκμεταλλευθεί την αδυναμία του συντρόφου μας και χτίσει την δική του όμορφη ιστορία πάνω στα δικά μας λάθη…

  Όμορφα λόγια.

  Κάποια που πληρώνει και φοβάται πως άργησε.

 11. Έχεις απόλυτο δίκιο.Μ’έκανες να συνειδητοποιήσω κάποια πράγματα.Αντί να ζούμε τη στιγμή, αναλύουμε και υπεραναλύουμε τα πράγματα,τα γεγονότα,τις καταστάσεις..Τρέχω στο βιβλιοπωλείο!

 1. 1 Alain de Botton - Essays In Love | Lexx Blossom's Personal Blog

  […] Παραφωνιάδες: Η μικρή φιλοσοφία του Έρωτα […]
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: